13 Nisan 2009 Pazartesi

Biz gezmedik çalıştık.....

Ben çalışmaya devam ediyorum. Neymiş alabalık yemişlerde felanda yok kardeşim (yav midemin gurultusu duyuluyor bunları derken) ben çalışacam dedim. İlk önce temel petekli çıtalar hazırlamam lazım. Bu sene telleri dikine çekiyorum ve dört telli olacak çıtalar. Geçen sene petek kırılmaları yaşamıştım bu sene olmayacak düşüncesindeyim.

Yaklaşık 20 tane daha hazırladık. Fotoğraf makinemizi unutmadık ya gördüğüm her şeyin fotoğrafını çekiyorum.

Geçen hafta yok bu kovanda arı yokmuş yok içine oğul girermiş demişlerdi ya o nedenle sık sık yaptığım fakat hiç yayınlamadığım şeyi yapıyorum. Alttaki resim dumansız açtığım bir kovanın görüntüsü. Benim arılarım işte böyle (uysal deniyormuş böylelerine)

İlk görüntüden sonra çıtaları üstten yalarcasına giden bir duman verdim ve fotoladım oda ne arılar yok oldu.

Buda başka bir kovan onuda dumansız açtım. Üstüme hiç zıplayan yok.

Hokus pokus onda da arılar birden yok oldular. Şimdi alttaki görüntüye bakıp bu kovana oğul girermi derseniz valla girermi girer ama bu oğullar körük kullanıyomu acaba onu bilmek lazım. Şimdi yukarda 5 ve 6 çıta arılı iki kovanımı iki farklı şekilde görüntüledim. Burada amaç güçlü arı görüntüsü vermekse buyurun. Yok yaptıklarımı paylaşmaksa ki ben onu yaptım. Ben kat atıyorsam paylaşıyorum yayınladığım görüntü alttaki gibi duman verildikten sonraki yani arıların çıtaların altına indikleri halidir. Eğer ben üstteki görüntüyü paylaşsaydım yeni başlayanlar hep üstteki görüntüyü bekleyip kat atmakta ve ilave çerçeve vermekte gecikecekler ondan sonra ortalık oğul haberlerinden geçilmez olacaktı. Bunu da niye söylüyorum geçen seneye kadar ben öyleydim. Geçen seneye kadar koloni yönetimini becerememişsin hakim olamamışsın dediklerinde yav ben gördüklerimi uyguladım niye böyle oldu derdim bari benden sonra gelenler demesinler.

Ama özellikle belirtmem gerekiyorki benim arılarım böylesine uysal olmasına karşın maskesiz arı açmıyorum. Neden derseniz ben işim gereği sayısını hatırlamadığım kadar insanın konuşurken yüzüme bakarken öldüklerine şahit oldum. Demek istiyorumki ölüm aslında biz insanlara çok hemde çok yakın ihmal ise ölümü bir anda çok daha fazla yakınlaştırıyor. Benim çok sevdiğim söz kahramanların hepsi ölüdür sözüdür. Ama ölüyü cenaze törenlerinde kefenlenmiş tabuta konmuş şekilde gören insanlara hep uzak gelmiştir ölüm, bir şey olmaz dedirtmiştir. İşte bunlardan dolayı şah damarımdan şişlenmeyi göze alamıyorum. Yoksa benim bünyemde alıştı artık şişme olmuyor.

Kızıma bu sene üç tane civciv almıştım. Evde bayağı büyüdüler, güvercin kadar oldular. Ama ev kokudan geçilmez oldu. Dedim kızım bunları verelim bir yerlere olmaz horoz ötüp hanımefendiyi uyandıracakmış tavuk yumurtlayacakmış bende yumurta parası vermeyecekmişim. Sonuçta tahtadan bir kümes yaptık bahçeye. Dış duvarlarını ve üstünü brandayla kapladık soğuktan rüzgardan etkilenmesinler diye.

önlerine 5 litrelik su şişesinden iki tane suluk yaptık 5 kilo yemi yemliklerine koyduk bıraktık. Tavuk besleme merakımda olduğu için biliyorum bu miktarlar hafta sonuna kadar idare edecek onları.

10 yorum:

Unknown dedi ki...

Doktorum çok haklısın tedbiri elden bırakmamak gerek yoksa soluğu hastanede veya musala taşında alırız allah korusun.Bu arada civcivler çok tatlılar.Kolay gelsin sağlıcakla kalın.

Unknown dedi ki...

Muhteşem abi kolay gelsin,çalışkanlar başka oluyor tabi çok iş yapmışsın abi dinlen biraz,abi arıcılığa yeni başlayan arkadaşlar için güzel bilgiler vermişsin devamını beklerim,
çalışmalarında başarılar dilerim.
Çiftliğinde çok güzel maşallah çok beğendim.

selamlar saygılar.

HB dedi ki...

Arıların sakinliği başka bir şey, sizin kat atma tekniğinizin doğru olmayışı başka bir şey.

muhteşem turunç dedi ki...

Emrahcım aslında kız bahane bende severim tavukları. Mehmet abi benim fakirhaneyi çiftlik olarak nitelemene sevindim. Halil bey :)

d.m.t dedi ki...

Muhteşem bey; telleri dik yada yatık çekmek arasında ne fark var?

Birde hangi tip tel kullanıyorsunuz!

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Muhteşem bey,kabine dışı kalmış bakan gibi hissetme.Arılara aile planlaması uygulaman güzel şey.Dallardan ogul toplayacagına kovandan bal topla.Tavuk ve civciv hayırlı olsun,organik kene mücadelesinde işe yarar.

muhteşem turunç dedi ki...

Demet kardeş bu gune kadar yatay tel cekıyodum sağımda kırılma oluyordu arıcı ustatların tavsıyesıne uyup bu sne dıkıne tel cekıyorum. Kulandığım telı bır arıcı abımız hedıye gonderdı alman malı schon markaymıs celık.Vecdı abı tespıtın cok guzel agaclar buyudu bız yaslandık oğul alacaz dderken dusup bır yerlerımızı kırmamak lazım:)

ARICI ALİ TÜRK VE ARICILIK BİLGİLERİ dedi ki...

Muhteşem abi telleri dik çekmen iyide bu iş mahmuzla olmaz. Diyeceksinki şimdi her işin bir rajonu var, petek takarkende mahmuz çekmedikmi rajon bozulur::))

Abi sen katı koyduktan sonra bayağı bir düşündüm, 5 çıta arıyı bizim arıcılarımız en az 10 çıtada kışlatırlar bazıları katıda almaz 20 çıtada kışlar. 10 çıta arıya kat koyduğunda sorun çıkacağına inanmıyorum. Meslegi arıcılık olup arı başında duranlar birer ikişer çıta verebilir, çalışanlar için katı bindirmek en iyisi. Bu hafta sonu, koydugum katlara 10 çıta koyup bindirdim gitti.

Abi civciv diyorsun ne civcivi bunlar heralda sagıma kadar kesin ötmeye başlarlar. Ötünce bir haber et, ben ne yapacagımı biliyorum . Hemde hepsinden kurtulmuş olursun, kızına bişiler anlatırız::))

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

Muhteşem bey bu çalışma ve suret !!bence sen yazın bir yerlere arazi olucan izlenimi veriyor o çivcivleride sakla büyümeden kendilerini birisinin tavasında kızarırken görmesinler adam yemeksiz hiç olmuyor...
valla o cadı kız seni af etmez
KOLAYGELSİN

muhteşem turunç dedi ki...

Ali abi her konuda olduğu gibi arıcılıkta da doğrular şartlara göre değişkenlik gösterir. Sende bizim piliçleri kaz gibi görüyon galiba ama benim kız seni pişirmeden yer ona göre. Aliosman abi körükçünün hası sağımda arazi olanıymış bende bu kurala biliyosun geçen sene uydum bu senede niyette var bakalım.