11 Ağustos 2008 Pazartesi

ANA ARI IRKLARI VE FREMONLAR.

İki gün önce Aliden kabul ettirilmiş olarak ve kovanıyla beraber kaptığımız (ben safım ya:) 37 nolu karniolu bir kontrol edelim dedim. Zaten şu an dört beş çıtada inek tek tek çıtaları çektim bakıyorum bizimki geziyor. Ama birden şok oldum çıtanın birinde kenarda gizlenmiş bir meme görmezmiyim. Hemde larvalı ve sütlü anında kestim sinirden sütü yemeyi akıl edemedik. Ali abiyle sohbette fremonların bu sonucu doğurabileceğini söyledi. Zira ben bu kovana diğerlerinden kapalı yavrulu takviyede bulunuyorum kışa güçlü girsin diye ya bundan olabilir. Birde bu ana arı biraz nazlı yumurtluyor zamanında biraz hırpalanmış bundanda olabilir. Genede yüreğimiz hop etti. En kötüsü bunuda kestirirsek işin yoksa aliyi dinle başımıza gelmeyen kalmaz. Şimdilik kurtardık bakalım kontrollere devam.
Bu arada bayağı resim film çektim. Dönüşüm Selahattin abinin dedği gibi muhteşem olacak. İnternet kafede olmuyor bir sürü velet bakıp bakıp bu morukta napıyo diye fısıldaşıyorlar:)) haftaya kendi bilgisayarımdan yeni haberlerde buluşuruz.

3 yorum:

UĞUR KIRAN dedi ki...

:))))

Murat Çakır dedi ki...

Ama arı kovandaki hakimiyetini salgıladığı feromonlar ile gösteriyor. Bu feromonlar ana arı ile ilişkide bulunan işçi arılar sayesinde bütün kovana yayılıyor. Bunun olmayışı kovanda ana arı yok anlamına geliyor.

Arıların feromon salgıları da ırklara göre değişkenlik gösteriyor. Genelde açık renkli ırklar daha fazla, koyu renkli ırklar daha az (bunun tersi de olabilir tam hatırlayamadım) feromon salgılıyor.

Anayı verdiğimiz kovandaki arıların ırkı ile verdiğimiz ana arının ırkı farklı olunca, feromon farklılığından doğan bir problem oluşuyor.

Ana arı fazla feromon salgılıyor, arılar az feromona alışıksa bundan rahatsız oluyor. Ya da tam tersi ana az salgılıyor arılar fazlasına alışıksa bu sefer de anayı vasıfsız olarak görüyor.

Bunu çözmenin yolu, ana arıyı benzeyen ırklara vermek.

Örneğin karniol ırkı gri renkliyse, karniol anaları vereceğimiz arıların da bu renklere yakın olmasını tercih etmeliyiz.

Ki, Almanya'dan ana getiren başka arkadaşların izlenimi, genelde koyu renkli arıların bu karniolleri daha problemsiz kabul ettiği yönünde.

Tabi bu da gözleme dayanan subjektif bir görüş. Ama feromonlarla ilgili anlattıklarım Muhsin Doğaroğlu hocanın kitabından alınma.

muhteşem turunç dedi ki...

Uğur abi sana :(( dedikten sonra Murat abi bu ana kabul edilmiş yumurtlayan ana fakat ben takviye olsun diye kapalı yavrulu yumurtalı çerçeve verdim malum bu arı bana geldiğinde tüm yumurtaları ali tarafından alınmıştı heralde ben verdiğim yavrulu çerçevenin ırkında hata yaptım.