31 Mayıs 2015 Pazar

Damızlık ana arı, etli ekmek..

Cuma günü öğleden sonra ustamla telde konuşurken yahu Fatihe ayıp oldu :)) kızına hayırlı olsuna gidemedik felan derken dedimki yürü gidelim:)) Aradık buyrun deme gafletinde bulununca ... Ali abinin arılığa gidip meme besleyen iki koloniden bölme yapıp yola çıktık.


Saat 21 30 mirilinin terasdayız. Serdar kardeşimiz ve arıcı arkadaşlarıda gelmişler.


Geçen hafta senmisin konya etli ekmek haberi yapan deyip daha yoldayken siparişi verdirdik (geç kaldınız fırın kapandı demesin diye)


Mübarek kıtlıktan çıkmış. Zaten  benzin senden yeme içme benden diyerek yola çıkmış ve yol boyu sadece acı çay içirmişti de anlamamıştım derdini. Öğlende bir şey yemedim dedi ve çift el girişti. Fatih kardeşim kesene bereket. Kızı göremedik ama bir yumurtalı ve yavrulu çıtasını kapıp geldik. Bir hatta buradan üreteceğiz artık. Bu damızlık anaymış yarışma kazanmış. Dedik breh breh:)) Zaten Fatihin kayınpederde Almanyada profesyonel boksörlük yapmış gençliğinde. Dedik vay be şu Almanya bizlerde ne anılar bıraktı geçmişte:))


Pazar günü bahçemdeyim. Havalar ısındı artık. Otomatik sulamayı kurdum. Her akşam çimlerim sulanacak. Arılarımda sabahları çimlerden temiz su alıyor.


Domateslerim çapalandı. Koltuk altı denen bu sürgünleri koparıyorum.


Bunları koparınca güç hem meyveye hem yukarı gidiyor.


Pet şişelerden böyle karpuz seraları yaptım bu sene. Üstünü güneşten aşırı sıcak olmasın diye otla kapadım


Karpuzlar yeşermiş. Seraları kaldırdım.


Fatihten aldığımız larvalardan 15 civarı transfer yaptım. Bakalım ne olacak. Zaman geç olmadan bu anadan da kızlarım olacak.


Bu sene ilk kez deneme yaptığım alt katta ana memesi besletip ana arı ızgarasının üstünde eski anayı çalıştırdığım 7 adet kolonimde başarı oranım 2 koloni şeklinde gerçekleşti. Burada eski ananın oğula gitmeside engellenmiş olacaktı ve ayçiçeğine 20 gün kala eski anayı ayıracaktım. Böylece her sene genç anayla devam edecektim. Çok başarılı olmadı ancak kolonilerimden hiç oğul çıkmadı. Seneyede uygulayacağım.


Örtü tahtalarına notlarım alındı.


Sadri abimizin kekleri benim arılıkta oldukça fazla ilgi gördü. 


Kanola bitti ve şu anda nektar geliri yok. Koloni gücüne göre bitirenler ve yarılayanlar oldu.


Arka ayağı sakat bir ana arıyı koloni değiştirmiş. Memede tam ortada.


Cumartesi akşamından sonra zor gitt ama çaresizlik bu işte ne yapalım:))


25 Mayıs 2015 Pazartesi

Ters domates yetiştirme, damızlık ana arı yetiştirme, yüksek proteinli kek denemesi.

İnternette dolaşırken "ters domates yetiştirme" diye bazı yayınlara rastladım. Uygulayanlar olumlu sonuçlar almışlar. İddia oki  meyveye; topraktaki besleyici materyalin  bu yöntemde daha çok ulaştığı ve daha iri domatesler oluştuğu şeklindeydi. Hoşuma gidince işe giriştim. Beş litrelik bir pet şişenin tabanı kapaklı olacak  şekilde açıldı. İçine iki kısım bahçe toprağı, bir kısım tavuk gübresi ve bir kısım kumdan oluşan karışım hazırlandı.


Fidemizin gövdesine bulaşık süngeri yan taraftan kesilip yerleştirildi. Bu sünger üst taraftaki toprağın aşağıya dökülmesini öneleyecek fazla suyun süzülüp dışarı akmasını sağlayacak ve gövde kalınlaştıkça boğulmasını önleyecek.


Önce üstten fide aşağıya indirilip pet şişenin ağız kısmından yaprakları dışarı çıkarıldı. Sünger pet şişenin ağız kısmına yerleştirildi.


En son olarak toprak karışımı dolduruldu. Sulandı. Güneşten yosun tutmasın diye gazete kağıdı ile sarılıp balkonda uygun bir yere asıldı. Fide büyüdükçe yukarı kıvrılıyor. Sanırım meyveler oluştukça onların ağırlığı ile aşağıya doğru düzelerek devam edecek. Göreceğiz bakalım neler olacak.


Bu hafta pazar günü miller yöntemi ile ana ürettiğim kolonileri kontrol ettim.


Bazıları hala çıkmamış.


Bazıları ise çıkmış çıtalarda geziniyordu.


Anası çıkan yüksükler atıldı. Bu hafta sonu özel işlem zamanları geliyor bakalım neler yaşayacağız.


Arada İsmail hocamın arısını kontrol ettim.


Geçtiğimiz Feshanedeki festivalden plastik çıta almıştım. onların mum kaplama işleminide hallettim. Sıcak hava tabancası sanki bu iş için üretilmiş. 


Bir yüzünü çeyrek ham petek kaplamaya yetiyor. Çokta güzel oldu.


Bunlarda Sadri abimizin deneme amaçlı yolladığı yüksek proteinli kekler. 


Şerbetliklere yarım paket proteinli kek ve bizim yıllardır kullanmakta olduğumuz kekten konuldu.


Eşit güçteki kolonilere dağıtıldı.


Arıların ilgi göstermelerine bakılacak.


Yumurta ve yavru durumları kıyaslanacak. Sadri abimize bildirilecek.


Kargalarla başımız dertte. Çileklerimi benden önce yiyorlar:(


Önlem olarak bir yapımarkette bulduğum kuş ağı gerdim bakalım sonuç ne olacak.


Kanola tamamen geçti. Katır tırnakları açtı.


Mis gibi kokuyorlar ancak arıların uğradıklarını görmedim.



18 Mayıs 2015 Pazartesi

Ana arı üretimini, sebze üretimini başlattık piyasalar bunu nasıl karşılar bilemem:)))

Kıvırcıklarım havanın ısınmasıyla tohuma kaçmaya başladılar. Bende böylelerini kızlarıma yediriyorum. Birilirinin kulakları çınlasın:))


Ali abimizin hediyesi asma bu sene meyve verecek galiba. Bakalım nasıl bir şey çıkacak hayırlısı. Kendisi bal bal cinsi dediydi meth ede ede bitiremedi göreceğiz artık.


Bizim meşhur ana arı üreticisi iki kardeşim habire larva transferlerinin tutma oranlarının düşüklüğü konusunda ağlarlarken arkalarından kıs kıs gülüyordum:((  benim miller çıtalarına bakın üç adet petekde toplam 14 göz tuttu:)) geçen seneler böylemiydi ah ah dedik tabi mayısın ortası geldi kanola geçti bunların derdi ne anlamadık. Besleme konusunda malum bunlar benim arılarım bana çekmişlerdir:))) nedense işteböyle...


Sonuçta sayı benim işimi gördü. Dokuz kolonimi ayçiçeğine 20 gün kalana kadar çift analı çalıştıracağım süre dolunca eski anaya bir formül düşüneceğim.


Kapalı memeler ana ızgarasının altına verildiler. Eski ana üstte çalışmaya devam ediyor. Oğula gidecek bir durumuda yok bakalım neler göreceğiz.


Bu anasız bir kolonim hem takviye kapalı yavrulu çıta hemde meme verdim.


Beş adet kapalı meme ise özel uygulamalarım için bölmelere alındı.


Bu ruşetler arıkent arıcılıkın. Ben bu ruşetlerden çok memnunum. Bölme tahtalarını takıp üçbölümde yedek ana üretebiliyorum.


Musluklar çıkan ananın eşleşmeye gidemeyeceği konumda ayarlandı. Malum bizimki ilk denemelerinde çuvalladığını yazıyor bari biz mors olmayalım:))


Bu sene ilk ayağıyla kendi gelen beleş oğulumu aldım. İncirin dalını kesip ruşete öylece top gibi koydum. Arılığa koyup açtım ve dalı aldım. Bakalım nasıl bir koloni bu hafta görürüz.


Bu hafta aslında en yoğun haftamdı. Arılıkda otlar biçildi mıntıka temizliği yapıldı. Bostanımın son domates ve biberleri de ekildi. Ama sıkışık vakit fotoğraflayamama neden oldu. Ama şükür olsun işlerimde aksama yok güzel gidiyor ve keyif alıyoruz.

11 Mayıs 2015 Pazartesi

Bir hafta sonu daha böyleydi.

Bu haftada bahçemde ve arılarımda dolu dolu geçti. Geçtiğimiz sonbahar yaptığım durgun göz aşılarımdan biri tutmuş. Aşısız dut ağacım artık iri siyah dut verecek.


Kıvırcıklarım hala güzeller. 3-4 aydır pazardan kıvırcık almıyorum.


Armut ağacıma santa maria aşıladım. Kabuk altı aşsısı yaptığım üç kalemden biri tutmuş.


Geçtiğimiz hafta ana arı üretimi için miller çıtası girdiğim anasız ruşeti kontrol ettim. Miller çıtasında iki tane kapalı ana memesi vardı fakat çıta örülmüş bir adet dalak indirilmişti. Detaylı kontrolde klavuz yumurtaları görünce dedim bak hele kısmete:)) Anayı ayırdığım koloniyi kontrol ettim ana arı yerindeydi ve geziyordu. Bu serseri nerden yolunu şaşırdıysa gelmiş birim ana arı üretim kolonisini bulmuş. Yapacak bir şey yok tabiki.



Bir başka koloninin daha anası ayrıldı ve bunada damızlık kolonideki yeni kabarmış ve yumurta atılmış bir miller çıtası girildi.  


Bu sefer tedbirsiz davranmadık musluk ana arı ızgarası konumuna getirldi. Haftaya kapalı memeleri toplarız artık.


Bostan hazırlıklarımda tam gaz gidiyor. Yirmi adet sırık domates  ve biber dikildi. Hayırlısı artık. Ustamın işi başından aşkın ya rahat rahat yerim ürünleri.