30 Mart 2015 Pazartesi

Bu hafta sonu pilim bitti ...

Bu hafta strafor kovanları boyamak için Yusuf Şimşak kardeşimin arılığındaydık. Boyacı arkadaşlarda aynı biz:)) arıcılık ilede ilgileri yokmuş ama :)) Saat 12 00 de kahvaltıya oturduk. Keçiymiş yediğimiz:( canlısını görmeden inanmam bundan sonra:))


Kahvaltı faslından sonra makinelerin yüklü olduğu panelvanı arılığa çıkarmak için traktör yardımı alındı.


Yük arka tarafda ön lastikler kabak olunca bayağı uğraştırdı.


Saat 15 00 civarıydı yanılmıyorsam start verilebildi.


Aslında boyama işi hızlı gitti birde erken başlayabilseydik.


Bütün gün yük bendeydi :))) Boyananları taze taze kesip ayırmak gerekiyor daha sonra zor oluyor. Ustamın yokluğunu nasıl hissettim bilemezsiniz:))


İşin sahipleri de ben isyan ettikçe  arada ortaya çıkıp çalışıyor gibi yaptılar işte:))  Sürgülü kapının içinden elektirik kablosunu geçirip açılmaz hale getirmişler arabayı kurtaramadım. Bu nedenle kaçmayada kaçamadım. Neticede iki varil boya bitti, bende bittim ama iş gene bitmedi. Çok güzel bir malzeme bu boya. Kovanlarımız evladiyelik oldular adamlar boyaya 50 yıl garanti veriyorlar. Ancak çok pahalı. Fiyat söylemeyeyim fakat lüks kovan oldu benimkiler. Ben bu işi hobi olarak yapan biriyim o nedenle belki keyfime para harcadım ve değer diyebiliyorum ancak arıcılıktan geçimini sağlayanların çok yüksek  maliyetten dolayı kullanacağı bir boya olmadığı kanaatindeyim. 


Pazar günü ise elimde fazla olan, bakamayacağım için satmak zorunda kaldığım arılarımı almaya Mustafa Yılmaz kardeşim geldi. Terastaki kıymetlilerimi görmeden olmaz dedik.


Arılar sarıldı, kovanlar çakıldı ve iş bitimi el sıkışılıp karşılıklı hayırlı olsun denildi. Mustafa kardeşim inşallah arıların bol bal yapar. Bende bu arıları ben yetiştirdim diye gerine gerine gezerim. 


Arıcı arkadaşları yolcu ettikten sonra bahçe işlerine de giriştim. Benim çapa makinesi bu senede işbaşı yaptı. 


Çilek dikeceğim yer hazırlandı otomatik sulama sistemide kuruldu.


Malç naylonu serilip uç kısımları toprağa gömüldü.


Çilekler açılan deliklere dikildi ve sulandı.


Bu sistemde çilek dikimini ilk olarak Zaim abimizin bahçede görmüştüm. İnternette yaptığım araştırmada nasıl kurulduğunu öğrendikten sonra bahçemdede uyguladım. Bakalım nasıl olacak göreceğiz.


Kıvırcık yetiştirme işini ustaya tur bindirdikten sonrada devam ettiriyorum:)) 50 kadar daha fide diktim.


Pazar günü ben çalıştım benim kızlarda bol bol gezdiler. Bu hafta iyi yoruldum hafta arası dinleniriz artık :)) göya bahçeye dinlenmeye gidiyorum:))


22 Mart 2015 Pazar

Artık havalar ısındı ve bir arıcılık sezonu daha başladı.

Dün hava soğuktu. Hani bahardan kalma derler ya ama  bu gün tam bir bahar günüydü ve arılarıma kavuştum. Arılar harıl harıl polen taşıyorlardı.


Bakamadığım fazla gelen, yetişemediğim 10 tane arımı sattım. İlan vermiştim bir arkadaşımız aradı abi arılar benim ilanı kaldır dedi. Bende dediğini yaptım. Bu gün aradı yaw arıların fotoğrafını görebilirmiyim dedi, buyur onuda yapıyorum:))


Bunlarda önümüzdeki sene başıma bela olacak sarıca koloni anaları. Suni tohumlama çalışmalarına ilk onlarla başladım:))


Durulurmu çıta çektim yavru alanları genişlemeye başlamış. 


Ortalama 7-8 çıta arılı durumda koloniler. 5-6 çıtada olan iki tane var 8-9 çıtalı olanda. 


Bu arılıkda şu anda 20 koloni var. 10 a inecek ve bende rahatlayacağım.


Hava sıcak birde güneşli havayı bulunca kahve keyfi de yaptım.


Arılardan arta kalan zamanda çimler biçildi.


Bayağı uzamışlar haftaya zorlanırdık hem ben hemde makina.


Armuta ağacıma yaptığım aşının gözleri patlamaya yakın.


Seramı bu hafta açık bıraktım. Hafta sonuna hava 20 dereceyi bulacak.


Akşam olduğunu en iyi onlar biliyor doğruca kümese yollanıyorlar.


15 Mart 2015 Pazar

Arıcılık ve selfie çekim..

Aşağıdaki cihaz cep telefonunuzu kullanarak kendi fotoğraflarınızı çekmek için üretilmiş. Telefonunuzu bir yere sabitleyip, fotoğraf çekme durumuna getirip, görüntüyü de ayarladıktan sonra sizde görüntünün içine girip düğmeye basıyorsunuz. Bir deklanşör sesi duyuluyor ve işlem tamam. Hem arıcılık yapın hem magazin ile ilgilenin.


Benim İlhami abim yok :))  arıcılık uygulamalarımın fotoğraflarını çeksin:(( bende bu cihazı aldım. Bluetooth  ile telefonunuza bağlanıyor. Hem selfie çekimleri için kullanılabiliyor. Hemde çekim esnasında telefonun titreyip görüntü kalitesinin bozulmasını önlüyor. İnternette gördüm bir arkadaşım da alıverdi:)) nasılını sormayın az kayserili usulu oldu:)) ama kendisine çok teşekkür ediyorum. 


Önümüzdeki hafta soğuk hava devam ediyor. Bende bir tur şerbet daha verdim. Yavru alanı eminim büyümeye başladı arıcılıkda açlık ölümlerinin tavan yapacağı dönemdeyiz. Tedbirli olmakta fayda var bu şerbeti yavru alanının yakınına çekerler işlem tamamdır. Hava soğuk ve yağmurlu. arı uçmuyor ayrıca dökülen şerbette anında yıkanıyor olunca maşrapa ile şerbet verdik.:))


Geçen hafta sert köpükten kovan yapma çalışmalarımdan bahsetmiştim. Soğuk hava devam edince işleme devam dedim. Kesme işini sıcak tel kullanarak yapıyorum. Bu hafta çalışma masama iki adet kanallı teneke parçası çiviledim. Bu kanallara tel girince sağ sola oynama olmuyor ve düzgun kesim elde ediyorsunuz. Resimde de görülüğü gibi sisteme dayama çıtası da monte ettimki işlem hızlı olsun. Bu hafta dokuz adet daha ballık kesildi hafta arası montajları biter. Sonra kalıyor mukavemet kazandıracak uygulamaya. Onuda halledersek değmeyin keyfime:)) Arıcılıkda yeni bir boyut..:))


Erik ağacım tamamen çiçeklenmiş. İnşallah soğuklardan fazla etkilenmez.


Mürdüm eriği dedikleri tür. Oda güzel çiçeklenmiş.


Bazı arkadaşlara anlatamadık. Altı üstü bir keçi yavrusu parasına sonbaharda kanola ekilecekti ve şu anda böyle olacaklardı. Violde kanolamı olur. Şimdi baharda ağlanır durur bizde dinleriz artık napalım:))


8 Mart 2015 Pazar

Hava soğuk olunca ancak bu kadar...

Bu hafta bahçemde hava soğuk ve fırtınalı idi. Arıcılık özlemimiz gene kursağımızda kaldı. Serayı bir kontrol edeyim dedim.


Kıvırcık marullarım lider olmaları nedeniyle  sanki arıcılık daki ustama nazire edercesine  büyümekteler. Bende hem seyreltiyor hemde tadlarına bakıyorum:))


Bahçemdeki erik ağacım çiçeklendi. Bu ağacın eriği her haliyle; yani hamkende kızarmışkende lezzetlidir. İnşallah don olupta çiçekler yanmaz.


Gene arılık da dikili aynı cins bir erik ağacım daha oda güzel çiçeklenmiş.


Arılarla uğraşamayınca behçe işlerine el attım. Güllerimi budadım ve altlarına birer avuç tavuk gübresi koydum. Tavuk gübresi çok kuvvetli bir gübre fazlası yakabilir.


Budamada güllerimi üç dala bırakıyorum.


Yusuf Şimşak kardeşim  iki senedir köpük kovan peşinde koşmakta.  Bende onun arkasına saklanmış çaktırmadan izliyorum:)) Malum gelişmiş yurt dışı arıcılık uygulamalarında hep köpük kovan kullanılıyor. baktım olacağı yok. Straforcu diye bildiklerimiz fos çıkmaktalar. İş başa kaldı deyip iki takım köpük kovan için malzeme biçtim.


Modelim bu. Hem ucuz hem kolay biçiliyor ve monte ediliyor. Yurt dışı arıcılarının kullandığı bir model bu.  Tek olumsuz yanı taşımaya gelmiyor. Darbelere dayanıklı değil.


İki takım biçtim. 5 liraya bir ballık çıkıyor. Bir malzeme varki uygulama sonrası üstüne çık zıpla diyorlar.:)) önümüzdeki hafta onu uygulayacağız. Eğer söylenenler doğruysa ve gıdaya uygunsa straforcular işi bıraksınlar. Ben geliyorum:)) Piyasa yerle bir olacak dermişim:)) tabi işin şakası bunlar, benim kendi işime vaktim yetmiyor. Ama sonucu paylaşacağım eğer doğruysa ...:))) değmeyin arıcıların keyfine.


1 Mart 2015 Pazar

2015 arıcılık faaliyetleri başladı..

Bu hafta artık bahar geldi dedirtecek görüntüler karşıladı bahçemde beni.


Sevgili ustam Niğde den hediye olarak bu bıçağı getirmişti :)) tabi bende yaşlı şeftali ve armut ağacıma aşı yapmak için bıçakta tamam olunca eksik kalmadı deyip işe giriştim


Mirili Fatih kardeşimin bana tanıttığı kabuk altı aşısını teknik olarak kafama yatınca uyguladım. İşin püf noktası alttaki resimde göreceğiniz üzere kalemin kesiliş biçimi. 


Ayrıntılı anlatmama gerek yok, aşağıdaki gibi uygulayıp sonra aşı macunu kum toprak vs ile bitiriyorsunuz. Merak eden Fatihin siteye bakabilir.


Ben aşı macunu olarak çekomastik kullanıyorum. Çokta memnunum.


Cumartesi hava güzeldi. 18 li dereceleri görünce 2015 yılı arıcılık uygulamalarını başlattım.


Hızlı bir şekilde kolonide nufus, yumurta, yavru ve ana arı kontrolü yapıldı. Bu işin hızlısı nasıl oluyor derseniz aslında üstten değerlendirme ile bu ayda rahatlıyorsam çıta çekmiyorum. Bir şüpheli durum varsa (önceki şerbeti alamamışlar, hırçınlık yada nufusda aşırı azlık) ancak o zaman çıta çekiyorum. Çekilen çıtada yumurta görmüşsem tamamdır ana var ve işler yolundadır. Düzeni bozmamak, arıyı üşütmemek adına kısa  sürede koloniyi kapatıyorum.


Arıcılıkta açlık terkleri ve ölümleri bu aylarda yaşanır. Zaman açlık zamanı. Birer litre şerbet verip işi bitiriyorum. 


İşte bunlardan biri yumurtayı görüyorum tamamdır diyorum.


Bazı kolonilerimde nufus durumu bu şerbeti de çekmiş daha ne çıta çekeyim verdim şerbeti kapadım kovanı.


Bu kolonide nufus öncekine göre düşük olsada sakinler ve şerbetlik boş oh daha ne isterim arıcılık adına olması gereken güzel bir tablo.


Şubatın 28 i böyle koloni ... maşallah denir ne denir beslenir ve kapatılır. Bütün arıcılara böyle kolonileri olsun dileklerimle.


Alttaki resim zurnanın zırt dediği nokta....:(( koloni sönmüş.:((


Çokta az nufusu kalmış. Aslında kışa girerken iyi durumdaydılar. Nolduki deyip tüm çıtaları çektim.. Hepsi ölmüş:((


Yavrulu çıta herşeyi izah ediyor aslında. Kolonide erkek arılar da çoklukta ve çıkamamış kapalı gözlerin hepsi erkek gözünden ibaret. Muhtemelen ananın spermleri bitmiş. Yada yalancıya kaçmış. Artık her neyse sönmüş bir koloni resmide bu işte.


Bazılarının kıvırcık yarışında çok geride kalmış olmalarından dolayı üzülerekde olsa topladığım kıvırcıklarımı göstererek yazıyı bitireyim.