29 Kasım 2014 Cumartesi

Horozlar ötmeye başladı..:))

Üç haftadır bahçeme gidemedim. Bu hafta havada çok güzeldi ve arı uçuşu vardı. Arı açmadım zaten vaktimde yetmedi.


Aşağıda kümesin içi görülüyor. Gübre o kadar fazla biriktiki sanki toprak zeminli gibi görünüyor.


Dolu dolu üç el arabası tavuk gübrem oldu. Bahara bahçem şenlenecek


Temizlik sonrası kümes zemini olması gereken haline döndü.


Kışın zaten günler çok kısa ve bulutlu. Kümesin kapalı kısmı karanlık oluyordu. Güney cephesine sadece aydınlatma amaçlı uyduruk bir pencere yaptım. Elimdeki resim çerçevesi camını direk duvara sıva yardımıyla yapıştırdım.


Kümes bittikten sonra seramı açtım. 


Bazı arkadaşlar bakalım ne diyecekler ben üç hafta sonra yemeğe başlarım gibi geliyor.


Daha öncede söylemiştim tek tarafının toprağı alınınca sera açılıyor. Arka yani kuzey kısmındaki toprağı kaldırmaya gerek olmuyor.


Asli görevleriimizden biri..:) kışın açları doyurmak. Bol yağlı bir makarna..:) on dakikada pişiyor. Her gelen yazlıkçı yapsa bu hayvanlar kışı atlatır ama.....:((


Günün flaş haberi ise en sonda.. Evet horozlarım ötmeye başladı, hatta denizli horozum 18 saniye süreyle ötüyor:) bu daha yeni şu anda 6 aylık bakalım ileride ne süreyle ötecek göreceğiz.


23 Kasım 2014 Pazar

Harbiye askeri müzesindeydik.

Bu Cumartesi Harbiye askeri müzesindeki fuara katılmak üzere Üsküdar vapur iskelesinde buluştuk.


Evveli senelerdeki tecrübelerimize dayanarak  fuarda aç kalırız, karnımızı Taksimde doyuralım dedik. Ustam sağolsun her şeyden bol bol almış bende otlanarak tıkabasa doydum:))


Diyetine uyan sadece Engin abiydi. Götürenler anında yakalandılar:))


Mahmudiye arıcılık olarak bloğu olan Bünyamin abimizle hatıra fotoğrafı çektirmeden olmaz deyip dizildik yanına.


Çay molasında bizimki yeni aldığı makinasını Bünyamin abiye gösteriyordu. Bünyamin abi aletin özelliklerini anlattı anlattı ama sohbetin sonunda korkarım bu aleti sen kullanamazsın hadi hayırlısı dediğini duydum bizimkinin suratına bakın :))


Efraim hocamda fuardaydı. 


Hüseyin Avcı abimiz en fazla ilgilendiğimiz standı kurmuştu. 


Yusuf abimiz strafor kovanı bitmiş görünce bu benimmi deyip sarıldı:))


Hüseyin abimizin kovanı çok güzel olmuş kapak ve katları biribirine bağlayan kilit sistemi hem kullanışlı hem güvenli olmuş. Rüzgarda kapak uçması derdi felan kalmamış.


Bu kovana bu tabanlık çok yakışmış. Sağlı sollu boşluklar şerbetlik olarak tasarlanmış. Koloniyi alttan beslemek için açılmış olan deliklerden bir hortumla  hemde kapak açmadan beslemek güzel olmuş.


Üst katta bal standları vardı orayıda gezdik. Bizimkiler sanki hiç yememişler gibi her standdan bol bol bal taddılar. Yakalanınca saklanmaya çalışanlar olsada bizden kaçamadılar.


Günün finalini ise akşam Kabataşda boğaza karşı sahlep içerek yaptık. Sahlepi hazırladım nirdesiniz demeyenler utansın:))


10 Kasım 2014 Pazartesi

Damızlık horoz :)

Geçen hafta açlık sınırında yakaladığım ve alt katına kayık şerbetlikle koyu invert şerbet verdiğim kolonim.


Yaklaşık 5 kg toz şeker içeren bu şerbeti tamamen çekmişler.


Arıların bulunduğu köpük ballığı tel altlıklı bir tabanlık üzerine aldım ve tekrar bir litre şerbet verdim. Artık kışa hazır açmasamda olur.



Gene geçen hafta iki litre şerbet verdiğim bir başka kolonimi de cumartesi iki, pazar iki litre olmak üzere dört litre daha şerbet verip kapadım oda kışa hazır.


Benim kendi yaptığım bir kuluçkalık. Altı komple tel tabanlı. Hem ucuz hem kolay ve en önemlisi kendi el emeğim.


Kıvırcıklarım. Pastırma yazı sıcakları onlara yaradı. Tutmuşlar ancak önümüzdeki haftalarda soğuklar geliyor tedbir almak lazım.


Gelişimler bir haftada olsa super.


Açılır kapanır ve taşınabilir bir sera yaptım. Elimde bulunan 4cm x 2 cm çıtalardan bir çerçeve yaptım. Sekizlik inşaat demirlerinden çatı iskeletini yapıp iplerle çıtaya sabitledim.


Naylon örtüsünü de gerince aşağıdaki sera ortaya çıktı. Bu sera açılır kapanır olarak tasarlandı.


Kısa kenarındaki toprak yığını kaldırılarak aşağıdaki resimde görüldüğü gibi açılıp sulama çapa vs işlemleri kolayca yapmak mümkün. Uzun kenardaki toprak yığını kaldırmaya gerek olmuyor. Zaten bu toprak yığılı uzun kenarda menteşe sistemi var seranın kapak şeklinde sabit hareket etmesini sağlıyor. Aldığım duyumlara göre bizim ustada sera yapmış bakalım göreceğiz zamanla neler yaşanacak :))


Light susex horozum. Yusuf kardeşim  safmış abi demişti. Neye göre söyledi tabiki görünümüne göre. Bundan damızlık olurmu derseniz denemek lazım. Saf light susex  tavukla baş göz edip yavrularına bakmak lazım. Yavrularda görünüm olarak aynı özellikleri ve dahi et yumurta bakımından istediğimiz ölçüleri taşırsa tamam diyeceğiz bu DAMIZLIK olur. Şimdi böyle bir horozu olan başkasına verirmi? 


Yusuf kardeşim dedi buda denizli horozuymuş.. Bakalım göreceğiz nasıl ötecek:)) anlarız artık safmı değilmi. Niye böyle dedim bu cins horozdan istenen tek özellik bu. Hayırlısı bakalım. Ötüşünü görelim sonra damızlık olurmu incelemesi yapacağız buna. Sonra ....Allah kerim. 
Şunu anlatmaya çalıştımki biz dönerci dükkanında başladığımız işleri bu güne getirirken çok yol katettik bizdeki horoz ve tavukların hepsi damızlık testlerini üç dört kere geçtiler. Akraba evliliğinden kaynaklı hastalıkların ortaya çıkmaması için  farklı tavuk ve horozları kattığımız çalışmalarımıza bazıları maddi çıkar sebepli olarak ellerinde saf yok, yumurta almak için ne yalakalık ediyor deselerde biz üsküdarı geçtik. 



2 Kasım 2014 Pazar

Yüksek ısıya dayanıklı silikon..

Kul sıkışmayınca hızır yetişmezmiş.Yüksek ısıya dayanıklı silikonu daha önceleri çok aramış ama bulamamıştım.


Bu sene kışın rahat ederim diye çatı katına yaptığım barbekünün bacası su almaya başladı. Sebebde en tepedeki şapka kısmı ters takılıyor. Başka çarede bulamadım. İşte bu su alan bağlantı yerine bu yüksek ısıya dayanıklı silikondan çektim. Burasının 300 derece göreceğini sanmıyorum. Artık su felan almayacak.


Kışın soğukta barbekü keyfimden vaz geçmeyeceğim gibi çatı katı ısınacak ve daha bir keyif alacağım.


Bu haftanın en güzel haberi bodruma, ardiyeye bıraktığım buğday torbam birisi yada birileri tarafından delinmiş büyük olasılıklada yenmiş:)) Tüm kemirgenler benim orada. Mübarek fındık faresi kümese dadandı ses etmedim ama kömürlük fazla oldu:) haftaya haberlerini yayınlarım.


Geçen hafta ileri derecede aç yakaladığım koloniye bu hafta 5 litre birden şerbet verdim. Bu kadar şerbeti üst katta versem koloninin ısıtmak zorunda kalacağı alan iki katına çıkacaktı.


 Bende koloniyi üste köpükten kata aldım ve alt katada beş adet kayık şerbetlik koydum. Önümüzdeki hafta 15-16 dereceleri göreceğiz ya hadi afyet olsun.


İki kolonimin kapakları straforsuzdu 


Onlarıda hallettim. 


Eveet bu günlerin moda uğraşısı kışlık marul dikimi:))


Yüz tane kadar fide aldım. Viol denen bu plastikteler. Dikmeside çok kolay bu aletle delik aç koy bastır halloldu.





Bazı arkadaşlarda bu sene marul işine yada yarışına girdiler Allah sonlarını hayır etsin. Biz genede vijdanımızı rahatlatmak amaçlı bak kardeşim böyle dikeceksin diye kopyada veriyoruz artık kendisi bilir.


Geçen hafta bahçeme geldi ancak birberlerin yerini bulamadı baktım iki üç tane biberi kalmış yayınlıyor. Buyrun bizdede var:)) halada çiçek açmaya devam ediyor.


Bu senenin kızları iyice kilolandılar ama hala yumurta yok.


Light susex horoz..bayağı iri olacak anlaşılan çok alımlı banada kafa tutmaya başladı:))


Göz aşısı yapraklanmaya başladı inşallah donup monup beni yarı yolda bırakmaz


Bu merdivenlerden iki ay öncesi ayağım kaydı ve arka üstü düştüm. Kaba yerimde avuç kadar iki morlukla yirmi gün gezdim. Yirmi gün koltuk ve sandalyeye oturamadım:(( canımız yandı ya attan hızlı gidip kaydırmaz bant alıp yapıştırdım bu hafta.


İlk işim bu merdivene korkulukta yaptıracağım. Önemini çok acı şekilde anladım.