26 Ağustos 2012 Pazar

Mutlu olmak ne demektir?...

Bazen öğlen yemekde bıyıkları fark etmeden bu kadar temiz gülümsemekdir.
 
Bazende follukda görülen bir yumurta...

 
Şaka değil ne zamandır tavuklarımdan yumurta alamıyordum... İkisi sürekli gurk vaziyetinde yatıyor diğerleride yumurtluyor ve böylece bizimkiler kalkamıyorlardı... Düşün düşün sonunda buldum buldum diye bağırmadan bir folluk yaptım ve işlem tamam:/)

 
Yumurta üstü açık bölüme hanımefendiler tarafından bırakılıyor ve folluk kapalı bölüme doğru meyilli olduğu için yumurta yuvarlanıp altta kapalı kısma iniyor:/) Hadi yatın üstünede göreyim:/) dedikten sonra kapalı kısmın kapağı açılıp yumurta lüp elde:/)

 
Hani elli kuruşluk yumurtayla mutlu olunurmu:/( diyenlere olunmazmı....:/) Aslında mesele mutlu olmayı bilmek galiba. Herkese mutluluk dileklerimle.

22 Ağustos 2012 Çarşamba

2013 Arıcılık Çalışmaları başladı...

Bu sene üç haftadır izin ve tatil modunda kah çalışıyor kah soluğu arılarımda ve bahçemde alıyorum.
Evet 2012 bal sağımını tamamladım. Süzülen petekleri arılara yalattım.
Temizlenen petekler alındı depoya kaldırıldı.

Kolonilerdeki ballıkları henüz kaldırmadım. Malum havalar sıcak yerlerini daraltmamak lazım. Ballarını aldık biraz moral olur diye koloni başı 2 litre civarı bir şerbetleme yaptım. Sıcaklıklar 20-25 derecelere inince formik asit uygulamamızı da yapacağız.


Malum kışa güçlü ve genç analı kolonilerle girmek lazım. Heleki elinizde kıymetli bir anada varsa ve bu anayı kabul ettirmek dışında bir seçeneğiniz yoksa aşağıdaki aparat en iyisi.


Bu aparat dediğim şey kovanı iki bölmeye ayıran ve iç duvarlara sıfır oturan telli bir çerçeve. Öyleki bir tarafdan diğerine arıların geçmesi mümkün olmamalı.
 Örnek olarak aşağıdaki ruşeti ben bir tarafı üç çerçeve alacak şekilde,


Diğer tarafıda bir çerçeve alacak şekilde böldüm.


Üç çerçevelik bölüme arılı ballı, polenli ve kapalı yavrulu çıtalar verdim


Tek çerçevelik bölüme ise arısız, çıkmak üzere olan kapalı yavrulu bir adet çıta verdim ve ana arıyı kafesiyle verdim. Bu analı bölümün musluğuda kapatıldı. Aşağıdaki iki adet kafes sizi aldatmasın biri bölme yapana kadar bir gün beklettiğim bir ana arıydı ertesi günü aldım. Ana arının bulunduğu bölümdeki arılar bir iki gün içinde gözlerden çıkmaya başlayınca anayı saldım. Bu acemiler kolayca anayı kabul ettiler. Ana bu bölümde yumurtaya başladı diğer bölümde de gün aşırı meme temizliği yapıldı. Meme yapacak halleri kalmayınca ve ananın kokusu ortama hakim oluncada tel bölme kaldırıldı.


Bu sene yaptığım bölmelerde birleştirildi. Amaç kışa güçlü girmek. Altı adet zayıf koloni birleştirilip iki adet onar çıtalı koloni oluşturuldu. Birleştirilecek kolonilere bir gün önceden koku verilip kokuların ortak olması sağlandı. Bu sene ben kurusoğan doğradım:/) Birleştirme  işleminde bazen aşağıdaki gibi telli tabanlıklar kullanıldı.


Bazende gazete kağıdı.


Bir haftada gazete kağıdı kemirilip sorunsuz birleşiyorlar.

11 Ağustos 2012 Cumartesi

Tatil ve arıcı bir dosta rastlamanın keyfi..

Bu sene tatil için yakın yerlere bakarken internette Erdek gözümüze takıldı. Hem İstanbula yakın olması hem okuduklarımız bizi ikna etti ve gittik.

 

İyikide öyle yapmışız. Arkası ormanlarla çevrili bir koy Ocaklar beldesi. Kumsalı ege ve güneyi aratmayacak güzellikde. Akşamları gezinti parkurları 1970 lerden kalma aile çay bahçeleri çok güzel bir dört gün geçirdim.


Aslında bütün amaç bu hanımı eğlendirmekdi. Kendisine sorarsanız amacımıza ulaştık:/)


Eh canım babası da kıyıdan köşeden ıcık faydalandı tabi:/)


Yolda benzinciye girdim oda ne Mehmet Yüksel kardeşimde Türkiyeye gelmekde ve mola vermiş.


Arıcı dedinmi bagajda bal olacak:/) hemen ikram ettik. Mehmete; abi bunları kafana göre bölüştür dedim Eniştesi bana vermese bile ben buna el koydum deyip bir kavanozu aldı:/) afiyet şeker olsun. Bal tutan parmağını yalarmış deyip yalamayı da ihmal etmedi. Yav kendisine demeyi unuttum arabasından hala ses geliyor bir müdehale etmem lazım ama durun bakalım bu sefer elimden kaçamaz gibi:/)


Bendeki tipe bakın hele:/))) aslında internette kurduğumuz sıkı ve sıcak dostluğun bireylerinden birine rastlamış olmanın şımarıklığı üzerimde. İyiki arıcıyım be.....

7 Ağustos 2012 Salı

2012 yılı bal sağımını kademeli olarak üç günde yaptık:/)

2012 yılının balları alındı. Sağım işlemi kademeli olarak yapıldı. 3,4, ve 5 ağustosda yavaş yavaş ve fazla yormadan işlem tamamlandı. Ağız tadıyla tüketiriz inşallah.


 Yoğun eleştirilere bu senede maruz kalmamak için üst tarafımız tşortlu olarak sağım yaptık:/)



Her gün yaklaşık üç kovanın ballarını aldım. Üç kovanın sırlarının açılması ve süzülmesi bir günde ancak ve yormadan bitti.



Bu sene bazı ballıkları 9 çıtalı olarak denedim. Sonuç olumlu..Yüksek kabartılan petek gözlerine ana arı yumurta atamadı. Ben sır bıçağı ile çok kolay bir şekilde sırlarını açtım.


Sır bıçağını üst ve alt çıtaya dayayıp fazlalıkları sıyırıp aldım. Hem çıtalardaki petek gözleri standart yükseklığe ulaştı ki artık ana tarafından yumurta atılabilir geldi, hemde ben rahat çalışmış oldum.


Evin faresi gene iş başındaydı süzme esnasında bol bol bal yaladı.:/)


Cumartesi sabahı köpek sesleriyle uyandım. Kümeslerin oradan geliyordu çıktım kovaladım. Benim tek başıma zor yapacağım bir işi yapmışlar koca kümesi yerde sürüklemişler.


Köşedeki tellere bakın nerdeyse gireceklermiş içeri..


Amaçlarına ulaşamadılar bizimkiler sağ. Allahdan ben oradayken olay oldu. Sürüklenen kümeste sular dökülmüş; aksi halde tavuklar susuzlukdan ölürlerdi.



İşleri bitirdik, artık dinlenme zamanı....