29 Nisan 2012 Pazar

Usta olmakmı yok istemem:/(

Bu hafta hava güzel, arılarımın kanola tarlalarına uçuşu da görülmeye değerdi..



Yapılacak işlerimin en başında geçen hafta yapmış olduğum bölmelerde memelerin düzenlenmesi vardı.

Her koloni için en irilerinden  bir açık ve bir kapalı meme bırakıldı.

Bunlarda tarlacı arı sıkıntısı olması dolayısıyla beslenmelerine devam edildi.

Bizim ustanın geçen sene arı getirdiği Sultanköy muhtarı geçenlerde kendisini aramış ve gelecekmişin demiş. Bizimkide bu sene gelemeyeceğim işlerim çok yoğun demiş:/) Şansa bakınki benim ağaçlar sanki bu durumu duydular. Meyveden yıkılıyor mübarekler..

Sadece eriklermi kayısılarda öyle)

Bizim tavuklar bu sene oğula yattı:/( yumurtaya hasret kaldık....

Görünen oki piliç etine doyacağız.:/)

Ereğlili arıcılardan Terzi Ahmet abimiz. Kışdan bana nikot takım ısmarlamışdı. Bu sene beğendiği kolonilerinden ana üretecekdi. Hafta içi telefonlaştık. Bu hafta sonu larva transferi yapacağız. Kendisine bir koloninin anasını al başka bir yere götür. Kovanda sadece kapalı gözlü larvalı bir çıta iki polenli çıta ikide ballı çıta kalsın dedim. Tamam dedi:/)

Cumartesi öğlen koşarak gittim. Arabanın içinde kan ter içinde kaldım ve 50 tane transfer yaptım. Hiç çıtalarına bakmadan verdim koloniye. Yılların arıcısı güvenim tam:/)

Pazar öğlen kasıla kasıla gittim:/) dedim Ahmet abi açalım bakalım ne kadar tutmuş. Açtık veee.....:/( sayı sıfır. Yaw ayıptır günahdır felan dinleyen yok hakkat sıfır tutmuş:/) olamaz benim adım Ali değil felan desemde nafile:/)

Sonra durumun sebebini anlayalım derken yapılan kontrolde arıda yumurta ve irili ufaklı larvalar var:/( abi dedim ana burada...Olmaması lazım dedi ama olmuştu işte:/) Ananın olması gereken kolonide ise memeler vardı:/( sonuç anlayacağınız hüsran..:/) Dedim demekki ustalık böyle bir şey..İyiki kalfalıkda kaldım:/) Haftaya işi sıkı tutup tüm aşamalarıyla ben yapacağım bu usta milletine güven olmuyor:/)

23 Nisan 2012 Pazartesi

sanat gelişiyor ...

Bu hafta 3 gün tatil olunca hem ben, hemde arılar işleri bayağı bayağı yoluna koyduk.
Yirmili derecelerde havayı gören arılar coştu.


Bahçemdeki çiçeklerde son hız açıyorlar. Şebboyların kokuları paha biçilmez.

Geçen seneden saksıda kalmış bir lale, soğanını bırakıp çıkmış..

Ayva çiçek açmış..:/)yazmı gelecek dedirtti bu hafta sonu hava..

Kovan ve ruşetlerde temizlik yapıldı.

Benim kızda kış boyu evde kapalı kalmanın ve apartmanda yaşamanın acısını seksek oynayarak çıkardı. Buranın en sevdiğim tarafı alt katta kimsenin olmaması diyordu:/)

Elmalarda çiçeklendi.

Çırak ustayı geçmezse sanat gelişmezmiş..Benim ilk larva transferinde başarı oranım % 30. Bizim ustanın sıfır çekmesine bakılırsa sanat gelişiyor değilmi:/)

Geçen hafta kat attığım ballıklardaki ham petekler kabartılmaya başlanmış..

Kovanlardan gücüne göre bir yada iki kapalı yavrulu çıta arısıyla alındı. Dört adet yeni koloni oluşturuldu.

Almanyadaki arıcı kardeşimiz Mehmet Yüksel sohbetlerimizde kolonideki kapalı yavrulu çıta sayısının açık yavrulu çıta sayısını geçmesinin arının oğula çıkma sebeplerinden biridir demişti. Bu haftaki kontrollerimde bu durumun oluştuğunu gözlemleyip kolonilerden güçlerine göre arısıyla birlikte kapalı yavrulu çıtalar alıp yeni koloniler oluşturdum. Aynı zamanda ana arıların kanatlarıda kesildi. Bu uygulama arıcıya koloniye müdehale edebilmesi için bir hafta kadar bir süre tanıyor. İki senedir uyguladığım bu yöntem geçen sene olumlu sonuç verdi.


Kat atarken uyguladığım önemli bir kural ise şu; eğer kuluçkalıkdaki yavrulu çıtaların üstüne bal kemeri oluşturulmuş ise bu çıtalardan, özellikle ortadan iki yada üç tanesi yukarı ballığa alınmalı. Aksi halde arı bu bal kemerini üst sınır olarak görüp alt kısmına bal ve onunda altına yavru koyuyor. Yani daha yukarı çıkmıyor. Ancak henüz yavrulu çıtaların üst kısmına bal kemeri oluşturulmamışsa bu işleme gerek olmadan koyun ana ızgarasını üste, ballığada dizin ham çıtaları. Bakın bakalım nasıl kabartılıyorlar.... Bu teknik geçen sene tarafımdan uygulanmış ve başarılı olduğu gözlemlenmiştir.

16 Nisan 2012 Pazartesi

Katlar artmaya başladı...Kanolalar açtıı..!

Bu hafta cumartesi hava yağmurlu olunca pazar günü arılarıma gidebildim. Sabah güzel arı uçuşu vardı ve polen geliyordu. Benim arılarım sakinler:/) pantolonda iğne felan yok kafada maskede:/)


Her yer yemyeşil, çiçekler açmış. Bahar ben geldim diyor.
İki hafta kadar önce kat attığım kolonide ham petekler kabartılmaya başlanmış.
Gözden kaçan bir çıta satndartlara uygun olmazsa arılar tarafınden altına böyle petek örülür:/(
Hemde erkek gözü:/)
Kanolalar açmış. Ohh gel keyfim gel. Kolonilerim tavan yapar artık.
Havaların ısındığının bir diğer göstergesi yılanlar. Bizim oralarda kör yılan, kara yılan diyorlar zehirsiz:/( ama insanlar özellikle çobanlar öldürüyor bunları. Sebebi ise ineklerin memelerini emiyormuş ve memenin iltihablanmasına neden oluyormuş. Ancak bu yılanlar acayip fare düşmanı. Son yıllarda benim oralarda fare miktarındaki artış bu yılanların sayılarındaki azalışa bağlı.
Armut ağacımda çiçeklenmiş.

Bunlarda he sene bahçeme ektiğim yağlı begonyalar. Benim orayı çok sevdiler havalar soğuyana kadar sürekli çiçekli kalıyorlar.

Kiraz ağacıma yaptığım kabuk aşısı tomurcuklar patlamak üzere inşallah tutacak.

Evimin önünden görüntüler. Bu görünen yer bir ay sonra çiçek saksısı gibi oluyor.

8 Nisan 2012 Pazar

Teknolojinin nimetlerinden yararlanmak:/)

Benim gibi görme sorunu yaşayan yaşlı arıcılar, teknolojinin nimetlerinden yararlandıkları taktirde 18 yaşındaki arıcıların yaptıkları bütün işleri yapabilirler:/)


Şimdi nisanın daha başı nerden çıktı bu kafa merceği larva transferi aparatları diyebilirsiniz. Kutularımı arılandırmakta kullandığım depo kovanım bu hafta ana kaybetmiş, henüz de yalancıya kaçmamış ve bende oyalansınlar diye verdim üç tane larva oynasınlar.

Arılarımın kontrolüne zayıflardan başladım.

3-4 çıtalık bir arı için yavru alanı genişlemeye başlamış fakat görünen oki açlıkda kapıda:/(

İnvert şurubu birer litre olarak verdim ineklere..

Güçlü kovanlarımda her şey yolunda yavru alanları bayağı bir genişlemiş.

Duvar çıtalarındaki balları rahatlıkla yeter. İşte güçlü koloninin önemi de bu olsa gerek.

Bu kışın ucuzlukdan aldığım yeni oyuncağım. Hem misinalı hemde bıçaklı.

Bahçedeki yabani otlar çalılar bu oyuncak sayesinde dize geldiler:/) Ama bizde ota belendik. Göze kulağa sokuyo biçtiklerini.

Şu ana kadar doğanın canlanması karşısında çaresiz kalmadım. Sadece cumartesileri gitmeme rağmen bahçenin ve arılarımın bakımında eksiklik yok.

armut ağacı ve ayvada çiçeklendi. Kiraz ağacım ise eh yeni yeni tomurcukları patlıyor.

Buda karakuluçka makinesi:/( karakovan gibi habire oğul veriyor:/) olsun civcivlerine bakarkenki güzellikleri yeter onların:/)

5 Nisan 2012 Perşembe

Ana arı üretimi, ana arı suni dölleme aleti...

Bu gün Sadri abimizi ziyarete gittim. Epeydir (fuardan beri) de görüşmedik di iyi oldu. Suni dölleme aletlerini yanyana dizmiş keyfi yerindeydi. Hemen önünde bir resim aldım.


Aletlerde bize yaptıklarının üzerine çok değişiklik var. Cımbız ve kancanın olduğu kol çok rahatlamış. Mafsallar kendine özgü bir tasarıma dönmüş. Dahada bir sürü var ama ...

Artık bizim usta alamanyadan uç getirmeyecek bu işte artık yoluna girmiş. Ustamız sağolsun acayip uç kırıyor tarzından olsa gerek:/)

Ziyaret dedimde Kayserili olmam hasebiyle bizde ziyaret aynı zamanda ticarettir dedik ve bendeki aletin enjektör tutucu kısmını yeniledik..Irın kırın etsede yenilerden birini alır giderim, bir daha ne zaman gelecem deyip hallettirdim:/)

On dakkada okmeydanı:/( aletim hazır.


Yeni mikroskopları da gelmiş ohhooo yaw kıskandım diyecem ...dedim gitti:/)

Sadri abimiz bu alanda çok büyük bir olaya imza attı. Pek çok parçanın patentini de almış. Tasarımcılık konusunda bayağı ileri bir yetenek bizim Sadri abimiz. Kendine tüm arıcılar için teşekkür ediyorum.