26 Eylül 2011 Pazartesi

İnşaata başladık:/(

Bu hafta artık kararımı verdim. Tavuklara adam gibi bir barınak yapmalıyım. Kışın benim orası bu hayvanları dondurabilir. Sularını dondurabilir ve ölebilirler. İşte tüm bunlar göz önünde bulundurularak izolasyonu mükemmel bir barınak inşaatına başladım. Tavuklarıma hayırlı olsun.

Temel atıldı. Haftaya kaba inşaatın bitmesi gerekiyor:)

İnşaat işleri tüm hafta sonumu doldurdu. Daha doğrusu pilimi bitirdi.:/) dinlenme aralarında yavru uçuşlarını izledim.

Asmanın altından bahçemde güzel görünüyo hani.

Bu senenin son kez açan gülleri.

Bahçemdeki çiçekler. Unutmadan bu gördüğünüz bahçe duvarınıda zamanında kendim örmüş ve sıvamıştım:) ne bir çatlama ne bir dökülme oldu.

Bahçeme kurduğum köstepek kovucu alet. Güneş enerjisi ile çalışıyor. Satanların dedikleri doğru çıktı bu sene rahatım. Unutmadan arılarıma bir şey olmadı.

Kıvırcık salatalarımı da diktim. Tabiki yanlarında taze soğanlarımda ekildi. Nasılsa bu saatten sonra bizimki gelecek değil ya:)

Bizim usta bu hafta .....rı gibi gezdi gene. Tabi yanına beni almayınca ahım tuttu:) İlhami abim sağolsun aç yollamış evine:) kendisine teşekkürü borç bilirim. Ayrıca Hacı abide zati-alilerinden şikayetçiler. Pazar günü bir kavunla 4 tane ceviz getirip vermiş. Yanlış anlamadınız sayılar aynen böyle:) ayrıca cevizin biri çürük, biride kurtlu çıkmış:/( yaz bunları ki millet halimizi bilsin dedi. Kalfaya zeval olmaz dedi bizde yazdık biline:/(

18 Eylül 2011 Pazar

Hem gezi hem dost ziyareti.

Bu hafta demiştim ya gezmem geldi diye:) soluğu Mehmet Yüksel kardeşimin köyünde aldık. Sabah erkenden yola çıktık ve 10.30 gibi köydeyiz. Kapıyı açarken hay sizi tanıdığım güne.....:( der gibi bakıyordu.
Yolda ekip olarak tembihledik yav burda bari bostana meyveye girişme diye ama kapıdan girer girmez ilk işi çeri domatesin tadına bakmak:/(
Bunlarda çitlemelik kabaklar. Edirneden buralara kadar tohumları gelmiş ve olgunlaşmışlar.
Hemen kahvaltıya geçildi. Adamın yüz ifadesine bakın hele:)
Bu kadar yenince eritmek lazım ya köy gezisi başladı. Manzaranın güzel göründüğü yerlerden çevre tanındı.
Mehmet in komşularından biri ormanda heykel şeklinde doğal olarak şekillenmiş ağaçları topluyor ve bir koleksion oluşturmuş. Çok güzel öernekler mevcut. Aslında adamcağızın bu konudaki yeteneğini fark ettiğinizde hem seviniyor hem hüzünleniyorsunuz. Neden derseniz zamanında konuyla ilgili eğitim alsa neler olurmuş acaba diye.
Bunlar adamcağızın zaman içinde avladığı yaban domuzlarının dişleri. Bu dişleri ilk kez yakından gördüm ve nasıl çalıştığını anladım. Ormanda yaban domuzu görüpte yanına gidip sevmeye kalkmamam için iyi eğitim bir oldu :)
Bu ağaçta ormanda kendi kendine zeybek oynarken amcamıza yakalanmış:)
Kuğu takliti yapan bir ağaç alınıp getirilmiş masa yapılmış
Mehmetin dedesinin yaptığı samanlık. Hey gidi dedirtiyor insana çivi çakılmadan yapılmış ahşap bina. Aslında yaşadığımız yerlerde bir zamanlar birileri neler yaşamış neler ama ilgilenmiyor ve izleri korumuyoruz.
Düven.... ben çocukluğumda buna binmiş şanslı insanlardanım.
Günün finali böyle yapıldı. Mehmet kardeşimin ve babasının kesesine bereket. Annesi bayağı yoruldu onunda ellerine sağlık. Seni iyiki tanıdık.
Bu günün en önemli olayı ise fotoğraf çekerken hacı abim bana baktı ve gülümsedi:) tarihe not düşelim dedim:)

16 Eylül 2011 Cuma

Gurk olduk:)

Bu hafta sonu yazlığa gitmeyeceğim. Birinci nedenim işlerimi bitirmiş olmamdan dolayı gezmem geldi. İkinci nedenim ise önümüzdeki hafta ilk okullar açılıyor. Bu nedenle pazar günü yazlıkçıların büyük kısmı İstanbula dönecekler. Tabiki trafik de çekilmez hale gelecek. Sonuç olarak bu gün sabahdan gidip acil işlerimi bitirdim ve döndüm. Neydi acil işlerim birincisi arılarımın besleme uygulamasının aksamaması gerkiyordu. Akşamdan 10 kg şeker ve 7,5 litre su ile hazırladığım invert şurubumu yanıma aldım.

Çok hızlı bir besleme oldu. Çuvalı hafif araladım körük dahi sıkmadım verdim şurubu. Ne olduğunu dahi anlayamadılar. Yağmacılık felan yaşanmadı. Bu sefer sabah yaptığım bu uygulamada tarlacılar sanki arazideydiler ve şurubu fark etmediler.
Bostanımda bu sene otomatik sulama sistemi kurmadım. Bu sebeple her hafta sulanması gerekiyor. Ayrıca olgunlaşan organik domates ve biberlerimi topladım. Artık bostanımda da son günler yaşanıyor. Salatalık kalmadı, kabak kalmadı sadece domates ve biber kaldı.
En sona tavuklarımın yem ve sularının tazelenmesi işi kalmıştı. Yemlerini doldurdum. Öyleki verdiğim yem ve su bir haftadan fazla rahat rahat yetiyor. Sıra geldi yumurtaları almaya:/( baktım bizim açık kahve renkli tavuk yumurtaların üstünde yatıyor. Dedim herhalde yumurtlayacak ama bir türlü kalkmadı inek:/) anladımki bizimki "gurk" oldu. Bu sene üstüste koy 20 tane yumurtasını yemedik bunun. Şimdi çocuklarına bakacaz :=) Bu ben ve kızım için sevindirici bir durum. Bakalım neler olacak.

11 Eylül 2011 Pazar

Kutu, terk, kabak...

Bu hafta yazlığa gittim ilk iş kızımla beraber tavukların yanına ve tabiki folluğa:) bir haftada 11 yumurta..:/)
Yumurta işine sevinirken kutunun birinin önü karıştı:/( sanki oğul çıkıyor...yok hepsi çıkıverdi ve bir kovanın altına gitti kondu. Şeytan dedi elleme kışı orda geçirsinler hem ebesini de görürler
Ama yapamadık tabi aldık gerisin geriye kutuya. Bizim ustada da olmuştu böyle bir terk ve doğruca başka bir kovanın altına girmişti. Beraber sikelemiştik onuda bir kovana. Bizimki bana bak şortlasın bacaklardan şişlenirsen karışmam felan diyordu. Kendisi bu hafta pantalon gömlek bal hasadı yapmış:/( biz gene aynıyız. Tişort ve şort:).  Artık bir yardımcımda var..Adı vinç:/( söz dinler..Kaldır şunu diyorum anında hop havada, indir diyorum yerde. Lafımı ikiletmiyor.:/) Bende böyle rahat çalışıyorum. Bizimkinin yardımcısı hacı abi kaldır şunu dese nasıl yani der:) duman ver dese arkasına bakar kendinemi dedi diye anlayacağınız ben şanslıyım. Şu alete birde körük sıkmasını öğretirsem değmeyin keyfime:)

İşlemin bitiminde tedbirler full:/(
Cumartesi sabahdan hazırldım invert şurubumu. 10 kg toz şeker 7.5 kg su kaynatıldı krem tartarla işlem yapılsı ve servise hazır:)
Buyrun afiyetle yersiniz kışın şimdi depolayın bakalım..

Kabakların dalları ve yaprakları kuruyunca hasad edildiler. İki turuncu kabak Almanyadan gelen dev kabaklar. Beceremedik:/( seneye daha sulu bir olacak ekim yerim. Bence haftada bir sulama olmadı. Geçen sene kestane kabağım daha sulu bir yerde idi ve daha büyüktü. Ama genedde sevindirici olan yanı tohum alabileceğim bundan. Ali şekerli abim de çıksın meydane diyecem ama rezil olmakdan korkuyom ama pehlivan korkmaz, yenilmekde şerefdir derdik küçükken:() 

Bu haftada böyle geçti. Aslında ömürden harcıyoruz haberimiz yok ama Allah bu günümüzü aratmasın diyelim.

4 Eylül 2011 Pazar

Bayramda arılıkdaki işleri yoluna koydum...

Bayram tatilinde kene ilede tanıştık:( yukarddaki komşumun oğlunda bulduk. Hayırlısı artık.
Önceki hafta ballarını süzüp arılara yalatmaya verdiğimiz çıtaları topladık. Bazılarına özellikle ortadaki peteklere nektar da koymuşlar onlar dış tarafa alındı ki nektarı  aşağıya çeksinler.
Aşağıdakiler benim körükcüm Salih abimizden kalma iki adet çıta:/( yalandıktan sonra eritilecekler.

Hemen teşvik beslemesi amaçlı kekleri verildi. Malum olduğu gibi artık kış arılarının oluşturulması kolonilerin kışa güçlü girmeleri gerekmekte.

Elimde kek kalmadı bende kanola balıyla teşvik beslemesi yapmaya başladım. Donmuş olan bu bal kek gibi uzunca bir sürede tüketilebiliyor.

Bal kavanozlarına tahta parçaları da sapladımki arılar boğulmasınlar.

Gene bayram tatilinde sezonun ilk varoa mücadelesini de başlattım. Ben formik asiti aşağıda görüldüğü gibi plastik kapaklı cam kaplarda uyguluyorum. Plastik kapakda açtığım yarıktan içeri soktuğum karton parçasını fitil olarak kullanıp asitin üç günde buharlaşmasını sağlıyorum. Geçen seneki be bu sene yaptığım denemelerin sonucu olumlu oldu. Tek katlı kovanlara 30 mililitre iki katlı kovanlara 60 mililitre %85 lik formik asit veriyorum.

 Üçüncü gün asitin bittiği yada bitmek üzere olduğunu gördüm. Kolonilerimde bu sene geçen seneki kadar yoğun varoa bulaşıklığı yok. İkinci formik asit uygulamasını yapmadan oksalik asit uygulamasını bekleyebilirim.

Esmerleşmiş petekleri eritilmek amaçlı ayırdım.

Yaklaşık 40 adet eski esmer petek eritildi.

Eritilen mum teneke kapda soğumaya bırakıldı.

Bu sene eritilmiş 5-6 kg kadar mumum olduki baharda ham petekle takas edilecekler.

Bayramda dokuz günlük tatili iyi değerlendirip yorulmadan arılıkdaki işlerimi bitirdim. Bundan sonra teşvik beslemesinin devamı ve kışlık bal stoklarının oluşturulması kaldı.

Ayrıca bizim usta tavuk yemekden bıkmış olduğunu beyan etmekde:/( tavuk peşinde koşan benim tavuklarımın kümesi önünde aç tilki gibi hayvanlara kur yapan kendisi değil sanki:/) buyrun gözünüzle görün:/)