27 Haziran 2011 Pazartesi

Bir hafta daha geçti bakalım haftaya neler göreceğiz...

Geçtiğimiz iki hafta oldukça yoğun tempoda çalıştık. Bir tarafda Beykoz İlçe Tarım Müdürlüğünün düzenlediği ana arı üreticiliği kursuna katıldık, diğer tarafda sanal alemden arkadaş ve dostluklarımızı sürdürdüğümüz arıcılar bir araya gelip canlı performans sergiledik ( bu tabiri tuttum:) Neyseki Geçtiğimiz cuma akşamı kursu sınav olup bitirip rahatladık ve cuma gecesi arılığıma gittim.
Benim bahçemi seven bitkilerden biri olan lavantalarım çiçeklenmiş. Arılarda yoğun olarak ilgi göstermekteler.

Bahar balını sonunda gecikmeli de olsa aldım. Bu sene bala çalışan ve oğulverip beni çuvallatmayan 5 kolonimden yaklaşık iki teneke bal süzdüm. Aslında sağım anını filme almıştım ama .....neyse işte:)

Son numaralarımdan biride balı tartmak. Ucuzundan böyle yaylı kantar edindim. Çıtaları taşıdığım ruşetleri tutma kolundan takıyorum kantarın çengeline hooopp...
20 kg be yaw maşallah..
Bahar balına kanolada karışık. Bu bal çabuk donuyor ve gözlerden imkansız çıkmıyor. Evveli seneler bunun golünü yemiştim bu sene ayçiçek balında karıştırmadım iyi oldu.
Unutmadan bizimki telefonda soruyor abi ayçiçekleri ne duırumda diye dedim 40-50 cm daha var 2 hafta. Bu sene mevsimlerde böyle sarkmalar oldu hayırlısı olsun ne diyelim.

21 Haziran 2011 Salı

Besleyici koloni hazırlanması.

Başlatıcı kolonide bir gün tutulan memeler bu sürenin sonunda besleyici koloniye veriliyor. Burada en önemli noktalardan biri memelerin bulunduğu çıtanın yanına acemi arıların gelmesini sağlamak amaçlı olarak açık larvalı çıtaların konması. Bir diğer önemli noktada memelerin burada 10 gün beklemesi. Ana arı kutularında 200 adet arı bile olması yeterliymiş. Tabi leblebi gibi saymayı tavsiye eden bir söz değil bu; sadece kutudaki arı miktarının en az ne kadar olması gerektiğini anlatmak amaçlı kullanılmış bir kelime.



19 Haziran 2011 Pazar

Ana arı üreticiliği kurs notları.

Geçtiğimiz hafta Beykoz İlçe Tarım Müdürlüğünün düzenlediği ana arı üreticiliği kursuna katıldık.


Kurs için gelen Feyzullah Konak hocamızın iznini alarak önemli noktaları videoya çekerek yayınlıyorum. Ben sanal alemde saklanan bilgilerden en fazla şikayet edenlerden biri olarak bu kursda gördüklerimi detayı detayına paylaşacağım.

Ana arı üretiminde başlangıç kolonisi işin ekonomik anlamdaki en önemli olmazsa olmazı. Hocamızın anlattığı gibi bir koloni hazırlanıyor ve transfer edilen larvalar burada bir gün bekletiliyor. Memeler başlatılınca besletici koloniye alınıyor.
Besleme kolonisinde ise 10 gün kaldıktan sonra kutulara alınıyor. Bu 10 gün çok önemli. Onun filmide hani derler ya arkası yarın:)
Bu hafta cuma akşamı arılığıma gittim. Cumartesi sabah karanlık oda hapsinde bulunan kutularımı özgürlüklerine kavuşturdum.




Pazar sabahı İstanbula döndüm. Hanım tarafında bir nikah vardı ona gittik ve başınız göğe erdimi dedik:) sonra doğruca balkona. Orada da bu yeni kızımı salıverdim kapıdan içeri içerdekilere kız görün be..dedim:)

16 Haziran 2011 Perşembe

Ekip tam kadro bir günü birlikte geçirdik...

Bizim ekip bu günde duramadı Yusuf Şimşak kardeşimin ofisinde buluştu. Tam kadro oradaydık:)
Burodaki akvaryum dikkatle incelendi; ne anladılarsa:)
Ofisten çıkdık doğru dürümcüye  gittik. Tabiki bizimki kontrolüm altında:=) menüde sadece maydonoz var..
Ekibin en sağlıklı beslenen üç kişisi Türk kası yarışmasında yenişemedi:=)
Bizimki bir kazan gördü merak bu ya karıştırıken yakalandı. Yusuf abimiz dedi elleme arıların o:)
Bu fıstık Yusufun arıcı bızdığı. Bu foto için az uğraşmadım.
Almanyadaki arıcılara bizim özel teknikleri anlattık. Mehmet Yüksel elçiye zeval olmaz ben anlatırım abi   diyerek dinledi:)                           
Vecdi abi bir ara kolonilerin sakinlik kontrolünü yaptı:( bizde öğrendik böyle yapılıyormuş:(
Arkadaşları akşam 18.00 gibi yolcu edip bizde kursa katıldık. Yav neydi bu kursun adı:)
Daha öncede söylemişimdir. Biz sanal alemde insan, dost arkadaş arıyorduk BULDUK....

15 Haziran 2011 Çarşamba

Bizim ekibin sonu iyi değiiiiil.....:)

Bu gün Erzincanlı Vecdi abimiz İstanbuldaydı, atladık arabaya ver elini bizimkinin yanına, anlayacağınız yıkıldık..:/)adettir ya doğruca Hışır dayının yerine..
Yav bi şeyde yemedik ama:)
hepsini o götürdü:)

Çıkışda hesap ödeyince suratı biraz düşüktü ama anlamadım neyse:(
Yemekden sonra doğruca arılığa ve damacananın yanına:) Vecdi abi beğenmedi bunda su konacak yer kalmamış dedi:(
Vecdi abimiz hoş sohbet ve espiri yeteneği üst düzeyde biri..Gülmekden kırıldık sizde gülün istedim. Daha sonra Beykoz İlçe Tarım Müdürlüğünün düzenlediği ana arı üretme kursuna katıldık. Sanal alemden tanıdık simalar sanki aynı mahalleden gibi ooo diyerek selamlaştık..Aslında güzel duygulardı..
kurs çıkışı gene acıkdı:( dedik ye...
Saim Gürel yurt dışından dantelli:) arıcı maskesi getirtmiş bizimkine..Bide hasırdan hanım şapkası almış:) abi dedi yanlış anlama buna başka şapka olmadı:) bizde tabi olmaz felan deyince yedi, beleş ya pekde hoşuna gitti:) artık siz karar verin yakışmışmı:)
neyse çok hoş bir gündü...Asıl bombaları daha sonraki günlede yayınlayacağım bizim ekip çıldırdı yoldan çıktı haberiniz olsun:)

13 Haziran 2011 Pazartesi

Bu hafta kısa zamanda bu kadar olur dedirten işler....

Bu hafta pazar günü oy kullanıp arılığıma gittiğimde nar ağacında bu oğul tarafından karşılandım. Bizim kara kovanın bunu yapacağını önceden biliyordum ama bu kadar büyük olacağını değil....
 
Fazla düşünmeden bu kış sönen sepet kovanımı aldım geldim. Sonuçda sepeti arılandırdım. Bence arılığımın en önemli süslerinden biridir o....
Yağmurluğunu da hazırladım. Malum önümüzdeki hafta trakya yağmurlu görünüyor.
Bu haftaki tüm mesayimi yeni ana kutularımın imalatına ayırdım. Plastik çıtalı bu ana kutularım onar çıtalı olacak ve çıta hazırlama konusunda bana büyük kolaylık sağlayacak. Toplam beş adet oldular ama hedef on adet olmaları.
Pazartesi günü okullar tatil olunca tabiki hala arılıktayım. Kutularımın arılandırılması;
Geçtiğimiz hafta larva transferi yaptığım ve kapanmış olan memelerin dağıtılması işlemi tamamlandı.
İşlemi tamamlanan kutular depoya alındı. 3-4 gün kadar karanlık odada kaldıktan sonra nihayi yerlerine alınacaklar.
Son arılandırılan kutu ise meme besleyen koloninin olduğu yere konacak olandı ki o karanlık odaya alınmadı. Bu koloninin meme beslemeye başlamadan önceki anası şu anda harıl harıl çalışıp yumurta atıyor. Yanındaki kızları ise petek kabartıyorlar. Önümüzdeki hafta bu beş koloniye ondan birer adet yavrulu  çıta takviyesi yapılacak ki zincir kopmasın. Bu analı koloni diğer beş adet ana kutusunun takviyesi olarak görev yapacak. Bence bu şart zira bu eşleştirme kutularının sönmelerinin ve kendini toparlayamamasının en büyük nedeni bu zincir kopması.

7 Haziran 2011 Salı

Lüks semtte oğul operasyonu

Bu gün bazı işlerim dolayısıyla Beyazıttayım Ali Türk arıyor.. Abi nerdesin Kızıltoprakda oğul varmış gidip alırmısın.......
Hastaya ilaç soruyor dedim telefonunu ver çabukkkk...
Bir reklam ajansının balkon siperliğine gelmiş yerleşmiş bir gün önce saat 15.00 civarı.
Adresi aldım hemen anadolu yakasına geçip evden malzemeleri aldım:(
bakın burası çok önemli:)
  • Hanımın çamaşır kovası
  • üç adet paspas sopası
  • acemilik döneminde el yapımı ruşet
  • iki adet derme çatma çıta
  • örtü olarak çuval
  • raptiye
yukardaki malzemeler alındı
körük ve su için fısfıs unutuldu.
Önemli değil adresi bulduk saat 14.00 gibi gittik.
Arkadaşlar balkona hasret kalmışlar dünden beri:) ama haklarını yememek lazım hayvan sever insanlar zira önce belediyeyi aramışlar aldıkları cevap gelir ilaçlarız olmuş:(
Daha sonra internetten Gebze arıcılar birliği başkanu Gürkan bey sonra Ali ve en son ben...:/)

Baktım siperlikde tavan armatürü gibi durmakta ve alınmayı beklemekteler. Kovayı ve sopaları koli bantıyla birbirlerine sabitleyip uzattım. Sıyırma şeklinde hareketle kova içine düşürüp aldım ve ruşete koydum.





Geriye kondukları yere çok az dönen oldu vakit darlığından onların kaderide böyleymiş deyip ayrıldık oradan. Maskesiz bir gündür orada duran oğulu alırsan arada bir iki çakan olacak tabi ya, sol kaşdan darbe aldık..Kavgada yumruk sayılmaz deyip sineye çektik.

Aldık ruşeti geldik Kurtköy e iş yerine yakınına, güvenlik kulübesine yakın, kimsenin geçmeyeceği, hayvan gezmeyeceği bir yere koyduk.

Bizim arkadaşda kurtköydeki arı hatırası ile bir görüntü aldı. Eh bu günde böyle geçti yarına bakalım neler göreceğiz...

6 Haziran 2011 Pazartesi

Sonunda başlayabildik..

Geçen haftada ana arı kutusu çıtalarını kabarttırdığım koloninin anasını alıp bırakmıştım. Bu hafta kendi yapacakları memeleri temizleyip larva transferiyle bizim 61 numaralının larvalarından ana arı üretimine başlayacaktım. Cumartesi günü baktım Sadri abimiz ve komşusu 4 çıta arılı bir koloniyi elinden tutmuş getirdiler:)

Sadri abimizin komşusu Bulgaristan göçmeni, oradayken köyde hatta kasabada bir tek bana arıcılık dergisi gelirdi diyor. Anlaşılan elden geldiğince bilimsel yayınları takip ediyormuş. Sohbet arasında bloglarıda fırsat buldukça izlediğini söyledi.

Sadri abimiz malzemelerini (büyüteç, kaşık) almış yanına ya kardeşim ne var bunda, yapalımda cümle alem görsün diyerek arılığa girdi:)



İlk beş altı taneyi ben yaptım

Baktım beğenmiyor verdim kalanını kendisi tamamladı.


Larva transferi yapılıp çay molasına geçildiğinde Erzincan dan Vecdi abimizin yolladığı ışıklı aparatlar konusunda fikir alışverişi yapıldı. Sohbet üç arıcı bir araya gelince bitmek bilmedi.


Akşam üstü malzemelerini araca yükleyip Sadri abimizi yolcu ettik. Yüzüne pek demiyoruz ama bizde hakkı çoktur. İki senedir acayip nazımıza oynamıştır.


Benim kendim için yaptığım transferlerden tutanların pazar günkü görüntüleri böyleydi. Başladık bakalım haydi hayırlısı..


Aşağıdaki filmde koloninin çıtalara kendi yaptıkları memeler görülmekte. Ben sıradan film çekerken dört çıta saydım ki bu koloni dört beş kutu arılandırır. Yani her kutuya böyle bir memeli çıta verilirse analandırılmış olur. Göz problemi yaşayanlara uygun vir yöntem. Ben bu memeleri kestim. Larva transferi yöntemiyle meme yaptırdım. Önümüzdeki hafta kutuların arılandırılması ve memelerin dağıtılması işini yapacağım.



2011 ana arı üretimi faaliyetlerim. mturunc