29 Mayıs 2008 Perşembe

ARILARA GİTTİM

Dün kutudaki arılar aç kalabilir endişesi içimi kemiriyor gideyim gitmeyim derken iş çıkışı çevirdim rotayı arılara. Birileride göya hafta sonu taşınacak hazırlıkları tamamlaması lazım uykusu gelmiş eve gitmiş. Gittim ilk iş daha önce deneme amaçlı olarak arılı açık kapalı yavrulu yumurtalı çerçeve vererek ana memesi yaptırıp bir gün sonra bu memeleri iki katlı kovanda bir hafta beslettikten sonra tekrar kutuya geri verdiğim 2 adet kutudaki memelerin açılmış olduğu ve anaların çıkmış olduğunu gördüm. Üllüz üllüz dolanıyorlar çiftleştikten sonra fıstıklaşır bunlarda.


Daha sonra Ali Türk ün larva transferi yaptığı kutularıda besledim mazotlarını tamamladım.





Daha önce jenter aletinde ana ürettiğim ruşetlerden iki tanesi dördüncü çerçevedeki temel peteği de kabartmış. Bunlara beşinci temel peteği vermeden önce normal kovana aktardım.




27 Mayıs 2008 Salı

KENELER HORTLADI

BU aralar biliyorsunuz keneler gene gündemde. Almanyadaki arıcı arkadaşımız Mehmet Yüksel bloğunda kene filmleri adlı bir köşe hazırlamış. Burada kenenin cımbızla çıkarılışı çok güzel anlatılıyo herkesin izlemesi gerektiği düşüncesindeyim bir bakarsınız lazım olabilir.

Tel germe filmi

26 Mayıs 2008 Pazartesi

ARILARA PETEK YETİŞTİREMİYORUZ

Temmuz 1 den itibaren ayçiçeği bal akımı başlayacak bizim oralarda. O zamana kadar tarlacı olacak arılar şimdiki yumurtalar. Bu nedenle acayip şerbetleyip analara yumurta attırıyorum. Tabi müthiş hızdada petek kabartıyorlar. Sadece bu hafta 18 tane temel petekli çerçeve verdim. Çerçeveye tel germek içinde resimde görülen basit bir aparat yaptım. Çerçeveyi bu aparata sıkıştırıyorum teli takıp normal bir şekilde elle geriyorum. Çerçeveyi çıkardığımda gitar teli gibi gergin oluyorlar. Bayağı kolaylık sağladı bana.


Bu arada Ali Türk ün larva transferi yaptığı memelerin bulunduğu 5 adet kutudakiler bir avuç arı gibi duruyorlar ama acayip yiyorlar bir günde 2 plastik bardak dolusu 1/1 lik şerbeti göçürmüşler. Transfercilerine çekmişler be:)) ne denir afiyet şeker olsun. Bunlara yemeyin kolesterolünüz çıkar felan demedik tabi:)

22 Mayıs 2008 Perşembe

Adam duyunca havaya girecek.

Geçtiğimiz pazar günü eski bir kovanı ve siyah peteği altta görülen resimdeki üst üste duran iki boş kovanın üstüne tuzak olarak hazırladı Ali Türk birde hava attı tuzağı yukarılara kuracan diye.(millet ağaçlara asıyor ya) misafirdir diye bizde ses etmedik ama rüzgardan yuvarlanmasın diye destekler felan koyduk. Üç gün sonra baktım acayip girip çıkan var önce yağmalıyorlar tuzağı derken baktım kapıda muhafızlarda var dumanlayıp açtımki ne göreyim:)))


Aşağıda gördüğünüz oğlan gelmiş bizimkinin kurduğu tuzağa girmemişmi. Önce bir oynadım (bizde adettendir) sonra bir yavrulu çerçeve verdik.İki tanede temel petek verdik bir kat aşağıya indirdik. Haftaya yere indirecem önce bu haberi vermeyim havaya girecek dedim ama napalım herif armut kadar oğulun haberini yapmış oğlan nasıl olur görsün diyede haber yaptık:) tabi unutmadan evin terası tuzak doldu hepsini iki kat yukarı aldım:)

21 Mayıs 2008 Çarşamba

Yalancıların ağzına biber sürüldü,

Bu hafta Ali Türk le birlikte yalancıya kaçan üç kovan 15-20 metre öteye silkelenmişti. Bunlardan birine başka bir kovanda kabartılıp yumurta atılması için verilen ana kutusu çerçeveleri yumurta ve larva olduğu görülünce komple alınıp eski yerine dönen arılara verilmiş ve 2 gün karanlık oda hapsi uygulanmıştı. Hemen ana gözünü indirmişler. Bunlardan kapalı olanı kesilip açık olan iki tane bırakıldı.

...
Diğer yalancılar ise biri tek çerçeve ile diğeri ise çerçevesiz olarak bırakılmıştıki bunlarada bir adet günlük yumurtalı ve larvalı çerçeve ortadan ikiye kesilerek kardeş payı yapılıp verildi.
(burada kardeş payı derken arıların işgal edeceği petek alanı MBT yöntemiyle hesaplanıp uygulandı)


Ali Türk seyyar larva transfercisi olarak hemen bende kalan 9 tane jenter memesine larva aktarmış bunlardan yalancıya kaçan ve silkelenen kovanlara verilmiş tutan 4 tanesi iki katlı kovana verilerek beslemeye çekilmişti. Geri kalan 5 tanede yalancıda bekletilmişti. Bunlarında 1 tanesi tutmuş. Kapalı yavrulu çerçeve kesilerek hazırlanan ana arı üretme kutusu çerçeveleri de iki katlı kovanda bir gün bekletilmiş ve arılandırılmıştı. Sonra bunlar arıları ile birlikte kutulara konup mazotları verilerek karanlık odaya alınmışlardı. İşte bu 6 adet kutudan 5 tanesine de bu jenter memeleri verildi. Memesiz kalan kutuda oğul çekme parfümlü su sıkılıp daha önce meme yapan zayıf bir kutuyla birleştirildi.




20 Mayıs 2008 Salı

Denetleme Görüntüleri (yorumsuz)

Dışarda hava sıcaklığı 30 derece üşüdüm demezmi yaktık körüğü koyduk önüne:)

Sabah kahvaltısında allah ne verdiyse bölüştük. İki tabağı kıyaslayın hangisi bana düştü tahmin edin:)


Maskesiz arı açtım diyenlere cevap. Salonun tül perdesini çalıp adama maske yaptık hatun hala salonun tülünü arıyo anlarsa yandık:)


Eski şapka olmaz dedi gittik mağazaya yeni şapka aldık etiketi üstünde:)
Bunları yorumsuz yayınlıyorum. Denetleme nasıl geçmiş siz karar verin.

19 Mayıs 2008 Pazartesi

ARI KUŞLARI İSKENDER DÖNER YİYEMEMİŞ.

Bu sene jenter kutusunda kapanan 18 memenin 9 tanesi bana kalanıda jenterin sahibi arkadaşa gitmişti. Ben 4 tane ruşete kapalı yavrulu arılı çerçeve vermiş 4-5 gün bunları karanlıkta tutmuştum. Sonra bunlara kapalı memeleri vermiştim. 20 km uzağa ve 120 km uzağa taşıdığım kapalı meme verdiğim (kapalı yavrulu petek vermeden arı silkelediğim) kutulardaki memeler ölmüşlerdi. Daha önce larva transferi yaptığım memeleri beslettiğim kovandaki arılarada ki bunlar uzun süre anasız kalmışlardı onlarıda ikiye bölüp jenterden aldığım kapalı memelerden vermiştim fakat onlarda yalancı anaya gitmişlerdi. Jenter memelerini beslettiğim kovan ile dört ruşetteki analar şu an salına salına geziyorlar. Memeleri gördük anaları görelim diyenlere selam olsun dediler ve kameralara poz verdiler. Bu analar oğula meyilli olmayan larva transferi memelerini besletmek için böldüğüm sonrada jentere yumurtlattığım ve dahi bu hafta kat attığımız kovanın anasının kızlarıdır. Bahsettiğim kovan saatlerce açık kalmasına, bol bol kurcalanmasına rağmen saldırganlaşmayan, oğula meyilli olmayan ve dahi acayip hızlı gelişen (benim yaptığım tüm kazmalıklara rağmen)bir kovan. Kat attığımız dedim ya sıkı durun bu hafta acayip haberler var. Adamın biri sabah 08.00 gece 23.00 arası mesai yaparak çalışıp benim arıları toparlayabildi. Toplam düzenlenen arı sayısı 8 kovan:)

















14 Mayıs 2008 Çarşamba

ŞİNANAYDA YAVRUM ŞİNA ŞİNANAY

Şimdi bu gün benim ana arılardan birini gördüm zayıf,kara,kuru üllüzün biriydi. Meğer diğerlerini ben bu yüzden göremezmişim. Döllenince üff yavrum hepsi seninmi dedirten görüntüye ulaşırmış. Bu arada benim için kahredici bir durum olan yalancı anaya kaçan arım ile ilgili gelen tavsiyeler bu hafta sonu uygulamaya geçirileek (üç gün tatil var ya) hemde çifte kavrulmuş olarak acayip keyfim yerine gelecek bu arıyı kurtarırsam. Yukardaki şarkıyı mırıldanmam bu yüzden. Bu sene benim için koloni sayısını artırmak önemli hedef seneye 20 arıyla çıkmak. Zira seneye emekli olacam ve 20 arıyla bol bol ilgilenecem ve bende hava atacam arı sayısı önemli değil güçlü koloniyle çalışmak önemli diye:)

13 Mayıs 2008 Salı

YALANCI YALANCI .......

Arkadaşlar aslında bu arı yalancı anaya kaçtı. Gördüğünüz gibi bir gözde 6-7 yumurta mevcut. Ben bir kovanın yalancı anaya gittiğinin böyle bir gözde çok sayıda yumurta bulunmasından anlaşılacağını bu sene Ali Türk ten öğrendim. Bu hiç istemediğim olayı görüncede yakın plan fotoladım ki varsa benim gibi bilmeyenlere faydalı olsun istedim. Boyalı ve numaralı ana arı ise fotomontaj. İşi böyle espiri düzeyine taşıma sebebim ise akılda kalıcı olur diye düşünmemdir. Zira ben bu sene kış boyu konuşulanların bir kısmını unuttum ve hatalar yaptım Ali Türk beni tanıdığına pişman oldu,kafayı yedi. İşte bu nedenle benim gibi kalın kafalı olanlar yoktur ama genede varsa akılda kalıcı olsun istedim. Ali Şekerli arkadaşımız Beyaz kovanda yalancı anaya kaçmış arıların peteksiz olarak 48 saat kapalı yerde tutulmasının olayı çözeceğinden bahsetmiş daha ayrıntılı olarak da bahsedecektir sanırım. Bu da önemli bu konu hakkında. Sağolsun hemende konuyla ilgili cevap yazmış http://www.beyazkovan.com/component/option,com_fireboard/Itemid,27/func,view/catid,16/id,4038/#4038

12 Mayıs 2008 Pazartesi

Kayseri Usulu Anayı Boyadık


Böyle bir seferde yedi yumurtlayan ana olurda ne yapılır bu senenin şampion rengi olan kırmızıya boyanıp sarı renkte 7 rakamı verilir işte. Bizde öyle yaptık.

Ürettiğimiz analar bir yumurtlamış, bir yumurtlamış....


Bu hafta sonu arkadaşın yazlığına götürdüğüm (20 km uzağa) ruşeti kontrole gittim. Ana meme içinde ölmüştü. Geçen sene Ali Türk de böyle kapalı memelerin olduğu kovanı taşımış ve anaların hepsi ölmüştü. Bu sene benimde taşıdığım iki ana meme içinde öldü. Bence ana gözleri taşınmamalı bu iki tecrübe bu sonucu doğuruyor. Ben otomobilde sarsmadan götürmeye çalıştım ama olmadı işte.


Geriye kalan analardan larva transferi yaptığım memeleri beslettiğim kovana baktım anayı göremedim bende rastgele fotoladım yakın plandan. Ana bir yumurtlamış bir yumurtlamış sormayın hadi bakalım resim okuyan arkadaşlar yorumlarınız bekliyorum bu ana hakkında.

Oğul Yok Olmuş

Sen sabahın köründe kalk git oğulu ruşete koy birde ballı çerçeve ver, şerbetliğe donmuş bal koy biraz. Sonra cumartesi günü git büyük bir keyifle bak bakalım ne yapıyorlar diye o da ne oğulun yerinde yeller esiyor. Ruşeti terk etmişler. Aslında hep konuşuldu yazıldı çizildi ama dinlemedik işte birde bu konuda .......... adlı ustamızdan fırça yedik. Halbuki yanlarına açık kapalı yavrulu çerçeve verseydik gitmezlerdi. Niyemi varsayınki bu oğul anasızdı yavrulu çerçeve olsaydı hemen ana gözü yaparlardı ve gitmezlerdi. Sabahın köründe git onca emek boşa gitmezdi. İşte bir musibet bin nasihatten iyidir sözünün doğruluğu.

8 Mayıs 2008 Perşembe

BU SENE İKİNCİ OĞUL

Dün akşam saat 19.00 arkadaş telefon ediyor. Abi senin orda oğul var alamadım önüne senin ruşetlerinden birini koydum ama bu saate kadar içine girmemişler körükte yok yerleride kötü yere konmuşlar çalının içine haberin olsun. Sağol dedik ama bu saatte gitsem akşam trafiği ve karanlığa kalacam. Eee ne yapalım arkadaş oğul olurda durulurmu sabah 04,30 a saati kurarsın kalkar yola çıkarsın trafik bomboş saat 06.15 oğulun yanına varırsın. Evet hayvanlar hava rüzgarlı ve soğuk (10 derece) kuytu bir toprak zeminde yabani böğürtlen çalısının dibine sötelenmişler. Ruşete giren yok. Fakat çokta zor bir yerde değil körüğü yaktım ruşeti alt kısımlarına koyup verdim dumanı nasıl girmezsiniz beee... Bir buçuk çıta garantili arı işte (iki çıta diyecem abartılı olmasın dedik) Allah bereket versin.







6 Mayıs 2008 Salı

LEYLİM LEEEEY LEYLİM LEY.....!




Duramadım bu gün öğleden sonra gittim arılara. İlk olarak jenteri besleyenlere bıraktığım memeyi çektim baktım. Başlıktaki türküyü söylemeye başladım.


sonra larva transferi memelerini verdiğim ve 4 çıta ağzına kadar dolu olan kovanı ikiye bölmüştüm onlara verdiğim jenter memelerine baktım veee türküyü yüksek sesle söylemeye başladım


Sonunda birer tane yavrulu ve arılı çerçeve verip 6 gün kadar kapalı oda cezası uyguladığım ve kapalı meme verdiğim dört adet ruşeti açtım ve en son olarak anaları çıkmış olan 7 adet memeyi yanyana dizip türkü eşliğinde halayı da çektim.

BİRAZDA İLK YARDIM

Arkadaşlar dünkü internet haber sayfalarında Samsunda iki kişi kene ısırması sonucu hayatını kaybetmiş şeklinde haber vardı. Aman dikkatrda bayırda geziyoruz bu kene denen hayvan Ali Türk ün kovanında bile çıkmıştı geçenlerde. Bu hayvanlar daha önce ayrıntılı haberde yapmıştım ama kırım kongo kanamalı ateşi denilen bir öldürücü hastalığın virüsünü taşıyabiliyorlar. Şunu özellikle vurgulayayım ki henüz virüsleri öldüren bir ilaç dünyada keşfedilmedi. Bu nedenle virüs hastalıkları öldürücü olabilmektedir. İşte bu nedenle aman arıcılık yaparken özellikle ayak ve bacak bölgeleri örtülü olmalıdır. Ben ayağıma çizme giyiyor pantolunumun paçalarınıda paket lastiği ile çizmeye sabitliyorum. Hatırlarsanız geçen sene ayaktan ısırılmıştım. Bu hayvan bir yerinize tutunursa sakın olaki kendiniz çıkarmaya kalkmayın sigara ateşi vs ile yakmayın. Çünkü hayvan kan emerken kusarsa yada parçalanıp kanı sizin kanınıza temas ederse ve virüs taşıyorsa size bulaştırması kaçınılmaz olur. En doğrusu yakındaki bir sağlık kuruluşuna gidip orada çıkarttırmak hemde kene incelenme üzere labaratuara gönderilmiş olur.Sağlıklı günler dileğimle....

5 Mayıs 2008 Pazartesi

JS1 HENÜZ ÇIKMADI

Bu gün akşam balkondaki jet sosyete ana arı kutusunu açtım ana arı çıkmamıştı. Ana gözünü iki yanındaki peteklere yapıştırmışlar. Zedelememek için çok kurcalamadım bekleyecez bakalım.







BU HAFTA HABERLER ÇOOOOOK İYİİİİ.........!

Bu cumartesi ilk iş olarak içine bir çerçeve arı silkeleyip bir tane kabartılmış ve bir ballı çerçeve verip ana memesini verip arkadaşın yazlığının bahçesine koyduğum (benim arılığa 20 km uzaktaki) ruşeti kontrol etmeye gittim. Ana muhtemel çıkmış zira yandanda delmişlerdi. Çerçeve çekemedim hem hava soğuk hemde yağmurlu idi. Ama keyfim yerine geldi bu görüntülerle bile.



Daha sonra pazartesinden beri karanlık oda hapsi uygulanan 4 ruşetten birini arılıkta uygun bir yere aldım ve ağızlarını açtım.En büyük endişem eski yere gideceklermiydi diyeydi ama olmadı ceza faydalı olmuş ki ruşetin etrafında yeni yerlerini tanıma uçuşları yaptılar.


Pazar günü ise kalan diğer üç ruşeti de yerlerine taşıdım. Bunlar bir yavrulu çerçeve bir kabartılmış ve ballı çerçeve ile ana memesi verdiğim ruşetlerdi.


Bunların ağızlarını açınca gariplerim kendilerini 7 gündür ne tutmuşlar ya dışarı çıkan dışkısını bıraktı ortalık aşağıdaki hale geldi:)



Bu arada kapalı kaldıkları süre zarfında bayağı bal yemişler ve mum kırıntılarını alttaki havalandırma deliğinden dışarı atmışlar.

Bu hafta sonu bahçeye domates çarliston biber acı sivri biber ve salatalık fideleri de dikildi. Erik sadece hacı abinin bahçede yokki bizde de var aman Ali Türk duymasın. Unutmadan dün gece 23.00 sıraları jet sosyete melezine şöyle bir baktım bal takviyesi yaptım. Fotolar sonra.


Ayrıca övünmek gibi olmasın bu gülleri de ben yetiştiriyorum.