30 Aralık 2007 Pazar

MAGAZİNCİMİ DOKTORMU


Trakyalı Şenol arkadaşımız magazincimi doktormu anlamadım demişti adam haklı bakın Ali Türk motordan düştü olay yerinden ilk fotoğraflar bende kendiinde yok. Kendisindekiler evde çekilmiş. Varsa yayınlasın görelim. Daha eldiveni elinde.

YENİ YILIMIZ KUTLU OLSUN


Yeni yıl hepimizin umduğu dilediği gibi olsun. Malum yılbaşı gecesi olabilecekler benim için konu açma gerekliliği oluşturuyor. Bunlardan birincisi SAHTE İÇKİ ikinciside içkiyi fazla kaçırma olayı. Bu konularda dilimiz döndüğünce uyarılar hazırlamaya çalıştık.






Sahte rakıya dikkat!

Rakının yapımında etil alkol yerine daha ucuz olduğu için metil alkol kullanılması rakı zehirlenmesine yol açıyor

Yeni Rakı’da kapağın etrafını kaplayan üstünde kahverengi ile TEKEL yazan şeffaf plastik koruma, bu plastik kaplamanın içinde dikine yer alan gri metalik hologram bant, hologram üzerinde de belirgin ‘TEKEL’ yazısı, üstünde ‘rakı’ yazısı ve altında da ‘gerçek rakı’ ve ‘genuine rakı’ ibareleri yer alıyor.
Gerçek rakının kapağı şişeye tam oturtulmuşken, sahte rakının kapağının alt boğumu şişeye tam oturmuyor.
Kapaktaki üretim tarihi, net ve belirgin yazılıyor.
Özellikle restoran ve otel işletmecilerinin tarihin üzerindeki seri numarasının her bir üründe farklılaşmaya dikkat etmesi gerekiyor. Tarih ve numara fabrikalarda ink-jet tekniği ile basılırken, sahteleri de serigrafi ile basılıyor ve tüm rakamlar birbirinin aynı oluyor.
Genellikle kullanılmış şişeler kaçak olarak doldurulduğu için şişenin eskiliği ve etiketin yıpranmışlığına dikkat edilmesi gerekiyor.
Gerçek rakı her zaman duru, temiz görülürken, sahte rakının dibine dikkatli bakıldığında tortular olduğu görülüyor.
Ayrıca, önlem olarak kullanıcıların şeffaf koruma ve hologramı kendilerinin açması, restoran ve otel işletmecilerinin ucuz mal tekliflerine itibar etmemesi, sadece yetkili distribütörlerden mal alması tavsiye ediliyor.


Metil alkol vücutta “formaldehit” ve “formik asit”e dönüşmekte ve körlüğün başlıca nedeni de bu formik asitdir.
Metil alkol zehirlenmesinde en tipik bulgunun görme fonksiyonundaki bozukluklar oluşturur, bu bozukluk bulanık görmeden, geçici ve tam körlüğe kadar değişebilmektedir. Sonrasında dolaşım ve solunum bozukluğu, morarma, beyin ödemi ve koma gelişmekte ve sonuçta ölüm oluşmaktadır.
Metil alkolün ağız yoluyla alımında kişinin hemen kusturulması gerekiyor. Sonrasında en yakın sağlık kuruluşuna nakli gerekiyor.
Alkol alırken dikkatli olmak gerekiyor.
Zira eğlenceniz kabusa dönebilir.
Aşağıdaki şema, 100 ml kanda mg cinsinden belirli etil alkol konsantrasyonlarında beklenen belirti ve bulguları göstermektedir.

10-30 mg Hafif fizyolojik bozukluk.

30-50 mg Araba kullanma gibi kompleks hünerlerde bozukluk

50-70 mg Aşırı neşeli olmak, kendine güvende artış, reaksiyon cevabında ve dikkatte bozulma, gülme, fazla konuşma ve duygusallaşma.

70-100 mg Reaksiyon cevabı, dikkat, görüş keskinliği, yürüme ve muhakeme gücünde bozulma

100-150 mg Heceleri karıştırarak konuşma, kararsızlık, huzursuzluk.

150-200 mg Belirgin sarhoşluk, mide bulantısı, sendeleyerek yürüme,
Denge kaybı, uyuklamaya eğilim.

200-300 mg Bilinç bulanıklığı, kusma, uyuklama, koma riski.

300-350 mg Stupor veya koma, kusmuğun soluk borusuna kaçma tehlikesi.

350 mg ve üstü Solunum merkezi felç olması sonucu artan ölüm tehlikesi.

29 Aralık 2007 Cumartesi

Cumartesi arılarıma gittim. Çalıştığım firmadaki palet tahtalarını 10 çerçeveli standart kovan ve beş çerçeveli ruşet ölçülerine uygun olarak kesip hazırlamıştım. Dört kovan ve üç ruşeti demonte olarak götürdüm. Bir standart kovanın tahtalarını önce el planyası ile sildim, tutkallayıp çaktım. Zımparadan sonra çatlak delik vs gibi boşlukları macunladım. Sezona kadar yapabildiğim kadar yapacağım. Bakın bakalım nasıl olmuş.:)))

27 Aralık 2007 Perşembe

KOVAN YAPIMI







Bu seneki hedeflerimden en başta geleni koloni sayısını artırmak. Bunun içinde kovan ve ruşet ihtiyacım fazla olacak. Kışın boş durmaktansa kovan yapmaya başladım. Çalıştığım firmadaki işe yaramayan palet tahtalarının temizlerini seçtim. Bunlar 2 cm kalınlıkta çam tahtalarıdır. 16 YTL ye aldığım sunta kesme makinası ile bunları mevcut kovanlarımla aynı iç ölçülerde kesmeye başladım. Kapak hariç bir normal kuluçkalık yaklaşık 40 dakikada kesilebiliyor. 30 dakikada ise bir 5 çerçevelik ruşet kesilebiliyor. Bir marangoz kadar olmasada, ufak tefek milimetrik hatalar olsada bedava kovan ve ruşet sahibi olmak bayağı hoş oluyor. Demonte vaziyette arılarımın yanına götürüp orada çakacağım. Boyandıktan sonra güzel olacakları kesin. Arkalarına yada önlerine made by MUHTEŞEM yazacağım. Benim makinanın takvimi 10.01.2004 tarihinde durmuş sanmayın eski film iki gün önce çekildi.



19 Aralık 2007 Çarşamba

KURBAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

Kurban bayramı ile birlikte kurban kesimleri esnasında yaralanmalarda da artış olacaktır. Bu konuyla ilgili kanamalarda ilk yardım filmi kasım ayında yayınlanmıştı. Bilgilerin tazelenmesi amacıyla şu noktaları unutmayalım derim.

  1. Bir kanama durumunda kanayan yer kanama duracak şekilde temiz bir bezle sıkıca bastırılmalı ve sıkıca sarılmalıdır.
  2. Yaralanan bölgeye asla mikrop öldürücü (tentürdiot vs.) sıvılar sürülmemelidir. Aksi halde dikiş atılması gereken bir yaralanma söz konusu ise dikiş atılamaz. Yara iyileşmesi gecikir ve yerinde büyükçe bir iz kalır.
  3. Yaralı en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna nakledilmelidir. 6 saati geçen kesiklere dikiş atılamamaktadır unutulmamalıdır.

15 Aralık 2007 Cumartesi

Fondon şekeri bayağı yenmiş




Bu gün sabah baktım hava güneşli doğruca arılarıma gittim. Hava çok soğuk arabanın termometresi 5 dereceyi gösteriyordu. Ama kuru bir ayaz sanki kar yağacak. Çalışan kimse yok. Kapakları açtım baktım bayağı fondon şekeri yenmiş. Resimdeki kutu ağzına kadar doluydu. Şerbetliğe çıkış deliğini ise hiç daraltmamışlar. Tabi fondon yakıtları bol. Yakıyorlardır sobayı bol bol.Bizim makinenin tarihide dört yıl geri kalmış.

10 Aralık 2007 Pazartesi

Doktorluk zor meslektir. Hastanıza yeme kolesterolün çıkar dersiniz, teşekkür beklersiniz o size böyle bakar.




Ben 23 yıllık doktorum. Hasta tedaviye önce ikna edilmeli. Hatta gerekirse kontrollü beslenmeli



Resme bakıp aldanmayın yedirmiyorum. Tam yiyecekken geri çekip bu sevimli yaratığa veriyorum. Bunların kolesterol problemleri yok.



9 Aralık 2007 Pazar




Bu günün en önemli haberi bence bu resimler. Ama bu haber yorumsuz.

Bu gün Mustafa Kabaoğlu hocamızın arılığını ekip olarak ziyaret ettik. Sağolsun bizleri çok iyi ağırladı.

2 Aralık 2007 Pazar

Bu hafta arılara gidemedim. Bizim balkonda arı yok bu filmlerle avunuyoruz napalım:)))